Povratak iz minus 11, dva produžetka i – finale!

Vratili su se iz dvocifrenog minusa, morali da odigraju dva produžetka, ali Španci su uspeli da pobede Australiju (95:88) i plasiraju se u finale Svetskog prvenstva. Drugo u istoriji. Prošli put za zlato su igrali – i osvojili ga – pre 13 godina u Japanu.

Bila je to sjajna utakmica, sa dosta strašnih individualni izdanja.. Gotovo neverovatnih. Onih zbog kojih volimo košarku – što svaki poen Marka Gasola ili asistencija Rikija Rubija, jesu. Ali i majstorije Petija Milsa. Ali, bila je tu i sudijska odluka koja će se prepričavati…

Pošto je “dobio” vazdušni duel sa Gasolom, Andrej Bogut se okrenuo ka sudijama i prstima pokazao jasan signal – potplaćeni ste. Jer – sviran mu je faul?!

To nije ništa promenilo. Na 8,7 sekundi pre kraja regularnog dela, Gasol je stao na liniju penala. Pogodio oba. Španija je povela 71:70. Prvi put od finiša prvog perioda koji je završen vođstvom Crvene furije – 22:21.

Između ta dva momenta, Australija je kontrolisala dešavanja, išla i na 11 razlike.

I pored svega, morala je da se spašava. Pre odlučujućeg napada, selektor „Bumersa“ tražio je tajm-aut. Nije ni morao. Znalo se da će lopta ići na Milsa. Kao što i jeste. Brzonogi plejmejker krenuo pod koš. Prošle su četiri sekunde pre nego što se opet začula pištaljka. Sad nije bilo dileme. Ali Mils nije postao heroj Australije. Jedno bacanje dao, drugo pogodio. Rubio je pokušao sa pola terena da odvede Španiju u finale. Zamalo mu je uspelo. Lopta je izašla iz obruča.

Za plasman u finale moralo je još da se igra. U prvom produžetku Španija je na tri i po minuta pre kraja imala i pet razlike. Ali trojka Milsa, pa poeni posle ofanzivnog skoka Keja, vratila su ravnotežu. Ona je trajala do samog kraja.

Na 14,2 sekunde pre kraja i 78:78 na semaforu, na liniji penala opet je bio Mils. Ovog puta nije grešio – 80:78. Australija  je otvorila vrata finala. Samo deset sekundi kasnije, Gasol ih je „zatvorio“.

Centar Španiej je opet fauliran na zagrađivanju. Identična situacija kao sa isteka 40. minuta. Da li će i Gasol ponoviti isto? Baš to je uradio. Opet je nerešeno. Tako  je ostalo i posle poslednjeg napada Australije. Prolaz Delavedove je ostao na obruču.

I drugi produžetak je počeo isto – brzim vođstvom Španije od pet razlike – prvo je Ljulj ubacio trojku, pa Rubio sjajno pronašao Gasola, za 87:82.

Samo Australija sada nije uspela da se podigne. Konačni udarac zadao im je Ljulj. Trojkom za 90:82. Australija nije uspela još jednom da se vrati. U finale je otišla Španija.

Španija – Australija 95:88 (22:21, 10:16, 19:18, 20:16, 9:9, 15:8)
Španija: Beiran, Klaver 9 (5 sk), Kolom, Fernandez 2 (5 sk), Gasol 33 (6 sk, 4 as, 4 izg), H. Ernangomez 8 (4 sk), V. Ernangomez, Ljulj 17 (10-4 za tri, 6 as), Oriola, Rabaseda, Rivas 7, Rubio 19 (8-1 za tri, 7 sk, 12 as, 4 ukr, 4 izg).
Australija: Berlou, Bejns 6 (5 sk), Bogut 12 (9 sk), Krik 2 (6 sk), Delavedova 6 (4 sk, 9 as, 6 izg), Glidon, Goulding 5, Ingls 4 (9-1 iz igre, 10 sk, 7 as), Kej 18 (11 sk), Lendejl 3, Mils 32 (11-4 za tri, 7 izg), Sobi.

FOTO: FIBA

KATEGORIJE