“Probudio sam zmaja u igračima posle Argentine, ali nisam uspeo posle Španije”

Osim o odlasku sa klupe Srbije, Saša Đorđević je govorio i o onome što je njegov tim uspeo da postigne u Kini. Ali, prvo je prozborio koju i o meču protiv Češke.

– Čestitam Bogdanu Bogdanoviću na sjajnom turniru. Ovo je bila fenomenalna utakmica, a on je bio lider. Moramo da radimo na tome da imamo odbranu kakvu smo imali. Očigledno je da nismo svi došli da igramo za pobedu, fizičkuutakmicu, kost u kost, kako propovedamo i učimo sve. Možda je to zbog vremena koje smo proveli zajedno, možda ugovorne obaveze koje imaju. Ipak, imali smo odličnu utakmicu. Posle nekih izmena i pik-en-popa imali smo probleme sa Česima. Prilagodili smo se u drugom poluvremenu, odgovorili smo odbranom i našom filozofijom. Trčali smo, baš dobro… Češka je igrala sjajan turnir, trebalo bi da budu ponosni. Odlično su trenirani i vidite njihov progres. Satoranski čini ostale boljima – to je ključna uloga i najveći cilj jednog sjajnog plejmejkera u košarci. Kontrolisali smo skok, nisu nam davali lake koševe. Skratili smo rotaciju i nije bilo izgubljenih lopti, nije bilo grešaka.

Kako ocenjujete učinak Srbije na Svetskom kupu?

– Solidan rezultat. Nismo srećni jer smo znali da možemo bolji. Postoje razlozi zašto nismo uspeli. Hteo bih da dodam da je organizacija izvanredna. Ljudi su sjajni, sve je bilo izuzetno, hrana, veoma su fini bili. Ali, takmičenje samo po sebi je izuzetno teško za igrače, veoma zahtevno i mi u svetu bi morali da razmišljamo. Ako igraš četvrtfinale, jedan tim ide autobusom sat vremena, a drugi se budi u pola 6, putuje do 3 popodne, to nisu isti uslovi. To je prednost za jednog. U polufinalu su dva tima koja su izgubila imali manje dan odmora. To se nama desilo u finalu Evrobasketa 2017, imali smo dan manje da se odmorimo. Posle 15 dana teških mečeva, trošenja energije, potreban ti je odmor da biste pružili najbolju košarku. To svi u federacijama i FIBA moramo da razmotrimo, da svi takmičari imaju iste uslove.

Kako su igrači imali koncetraciju za meč za 5. mesto?

– Problem je što mislite da nije važna, Ova je bila najvažnija u našim karijerama. I sledeća će biti. Moraš da dokažeš da igraš 100 odsto, da ćeš ostaviti srce, da si takmičar. To je moj karakter, uspeo sam da probudim zmaja u igračima posle teškog poraza od Argentine. Nisam uspeo posle poraza od Španije. To smo morali bolje. U ovakvom takmičenju nema žaljenja za onim što se desilo. Ustaneš i kažeš: „Gde je medved, moram da mu slomim nogu“. Mi smo čvrsti. Bogdanović ima karakter. Od kada sam trener, stvorili smo bunker, ali smo izgubili. Izgubili smo od finalista koji zaslužuju da su u finalu. Čestitam njihovim trenerima, mojim prijateljima na sjajnom poslu – objasnio je Đorđević.

KATEGORIJE