Rusi bez Šveda u poslednjem prozoru prve runde kvalifikacija za SP

Selektor Rusije Sergej Bazarevič u poslednjem prozoru prve runde kvalifikacija za SP neće moći da računa na prvu zvezdu Himkija Alekseja Šveda. Dobitnik evroligaške nagrade “Alfonso Ford”, namenjene najboljem strelcu sezone u elitnom takmičenju, zahvalio se selektoru na pozivu, uz obrazloženje da mu je potreban odmor posle naporne sezone s Himkijem u VTB i Evroligi.

– Naravno da je to neprijatna vest. Aleksej je trenutno najbolji igrač, ne samo u Rusiji, nego verovatno i u Evropi. Razgovarali smo s njim, i u određenoj meri razumem njegovu odluku. Od kako je Andrej Kirilenko došao na čelo saveza, naš stav je da ne pokušavamo nikoga da ubeđujemo da igra za državni tim – rekao je Bazarevič.

Rusiju u poslednja dva meča prve runde kvalifikacija čekaju dueli protiv Belgije u gostima (29. juna) i Francuske u Moskvi (2. jula).

– Šved je dobio poziv, razgovarali smo i doneo je odluku da ga odbije. Ponoviću, stav Saveza je da ukoliko neko nije spreman mentalno ili fizički da igra za reprezentaciju, nećemo ga kažnjavati. Svako samovoljno treba da odluči koliko je spreman da pomogne državnom timu. Šved je imao sjajnu klupsku sezonu, međutim okolnosti su takve da on ovoga puta neće moći da bude s nama. Ipak, imamo dovoljno igrača na koje možemo da računamo – rekao je Andrej Kirilenko.

KATEGORIJE