“Šakil me je ujeo za nogu, Garnet slagao da sam rasista, a Ostretag je tražio da mu donosim novine u toalet”

Kada neko ima karijeru kao što ju je imao Aleksandar Pavlović onda i nije čudno što može satima samo da prepričava anedokte. I to one čiji su akteri neke od najvećih zvezda u istoriji košarke.

I baš to se dogodilo tokom njegove posete Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” tokom koje je košarkaš sa desetogodišnjim NBA iskustvom i nekadašnji igrač Budućnosti, Partizana i Panatinaikosa studentima Fakulteta za sport na Novom Beogradu sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, ispričao je mnoge zanimljive i neispričane priče

Među najzanimljivijim anegdotama bila ona kako je upoznao Šakila O’Nila sa kojim je bio saigrač u Bostonu:

– Bio sam u svlačionici pred početak treninga i čekao sam da se bandažiram. U tom trenutku je ušao Šek, sa kojim se do tada nisam poznavao. Pogledao me je, uhvatio me je za nogu, ujeo za stopalo i uz grimasu na licu rekao: “dobar si momak”. Fizioterapeut koji bio pored mene nije bio iznenađen i rekao mi je, eto to ti je Šakil O’Nil.

Pavlović je pričao i o Majku Melounu, sadašnjem treneru Dnevera, sa kojim je sarađivao dok je bio u Kilvlendu.

– Stalno mi je pričao о našoj istoriji, ratu u bivšoj Jugoslaviji i ponekad sam imao utisak da o tome zna više od mene, a kad god bi video mog oca na tribinima pokazivao mu je tri prsta. On zaista obožava Srbiju. Znao sam da će biti dobar trener, samo je bilo potrebno da mu se pruži šansa. Kada sam video da je Jokić kod njega u timu znao sam da će dobiti pravu šansu. Mnogo mi je drago što sarađuju na ovako visokom nivou i stvarno mi je žao što Dnever nije uspeo da se plasira u finale Zapadne konferencije – konstatovao je Pavlović.

Odlazak u NBA ligu za Pavlovića je bila ostvaranje dečačkog sna, ali nije sve uvek bilo tako savršeno. Prisetio se i nekih pomalo neprijatnih situacija:

– Kad sam igrao u Klivlendu igrali protiv Bostona, u plej-ofa tri sezone zaredom, kad god se igra protiv njih Garnet toliko psuje, ponižava pritvničke igrače da je to nezamislivo. Zaista nisam mogao da ga podnesem. Svake godine sam imao duplu tehničku grešku, pred isključenje, jer je nevrovatn koliko je čovek bio bezobrazan na terenu. Bio je brutalan i nismo se podnosili. Jednom prilikom smo se posvađali tokom utamice. Moj saigrač iz Klivlenda Dru Guden je izvodio je slobodna bacanja i Garnet mu je sve vreme besprizorno dobacivao, vređao ga je sve vreme. Izgibio sam živce i rekao mu: “Umukni idiote”. On se okrenuo prema svojoj klupi i rekao je saigračima da sam ga uvredio na rasnoj osnovi da sam mu rekao da je “crnčuga”. Potom je otišao i do klupe sa mojim saigračima i to isto je rekao Lebronu Džejsmu. Sa klupe Bostona su svi skočili, moji saigrači su me čudno gledali. Od igrača Bostona sam u nastavku utakmice u svakom bloku dobijao lakat. Posle utakmice sam dobio poziv od Dejvida Šterna da mi preti velika kazna i da će gledati snimak da se utvradi da li sa stvarno uvredio Kevina Garmneta na rasnoj osnovi. Pošto to nije bila istina, pitao sam Šterna da li će Garnet biti kažnjen ako to nije istina, Odgovorje naravno bio negativan jer je on Kevin Garnet.

Na pitanje sa kim je imao problem od saigrača Pavlović se vratio u Solt Lejk Siti.

– To je Greg Ostertag. Jednom prilikom, na treningu, sam ga slučajno zakačio malo laktom. Zaista nije bilo namerno, već u žaru brobe, ali to mi je opasno zamerio. Pošto sam bio ruki, a znate da novajlije prolaze razne inicijacije u NBA ligi, tražio mi je da mu svako jutoro donosim novine dok je u toaletu. Da mi je to rekao na neki drugim način, ne tako drsko, verovatno bih pristao, ali pošto je bio jako nepristojan, na mom tada ne baš sjajnom engleskom sam mu redako da je Džordan ne bih mu donosio novine u toalet. On je to bio preneo treneru Džeriju Slounu, a ja sam bio toliko iznerviran da sam rekao Slounu da slobodno može da me pošlalje kući i da nema šasne da to uradim. I to sam rekao samo zbog način na koji mi je Ostertag to saopštio. Trener Sloun mi je pružio ruku i rekao da ne moram. U toj situaciji pmogao mi je Kirlnko koji je stao na moju stranu. Sve to se sa Ostertagom sve kasnije sredilo.

Kao čovek koji ima mnogo iskustva u NBA Pavlović je pravi čovek koji može da objasni koliko je sjajno sve što je Nikola Jokić ostvario ove sezone.

– Jokić radi zaista nešto neverovatno. Osim što postiže poene, on skače i asistira. To radi na vrlo atraktivan način. Drago mi je zbog njega, jer je odličan momak. Takođe, on obara teorije da NBA ligu mogu da igraju samo igrači koji su atlete. Dobro je za NBA to što i takvi igrači mogu da igraju vrhunsku košarku, a dobro je i za mlade koji požele da igraju košarku da kažu možda mogu i ja.

Što se tiče ostalih momaka iz Srbije u NBA:

– Bogdan i Bjelica su imali super sezonu i drago mi je što su otišli kod Divca u Sakramento. Pokazali su da mogu tamo da igraju. Milo mi je kad god neko od naših napravi nešto dobro. Bjelicu ne znam toliko dobro, a Bogdan je osuđen na uspeh jer je posvećen maksimalno. Samo mu je košarka u glavi. Napreduje iz dana u dan. Ima ogromno samopouzdanje. Očekujem njegov napredak iz godine u godinu.

Pavlović je govorio i o saradnji sa Aleksandrom Đorđevićem

– Imao sam priliku da sarađujem sa Saletom Đorđevićem i u njega uvek treba verovati. On je neverovatan trener koji pleni pozivitnom energijom i samopouzdanjem. Ponekad misliš da to što kaže ne može a se desi, a desi se na kraju.

Kada je u pitanju odabir najboljeg igrača protiv koga je igrao Saša nema mnogo dilema:

– Najbolji igrač protiv koga sam igrao je Kobi Brajant, a najteži za čuvanje svakako Rip Hamilton koji je igrao za Detroit tih godina. Kobija sam toliko dobro znao jer sam voleo njegovu igru. Skoro da sam mogao da pročitam svaki njegov potez, a on je lako davao dosta poena preko mene. Rip Hamilton je dosta igrao bez lopte, a to je najteže za odbranu. Imao je u svakoj akciji po tri pika, jer je bio bek šuter. A od tri pika dva su bila Valasi koji su koristili laktove.

Foto: Ivica Veselinov

KATEGORIJE