Selektor Đorđević posetio Perdju i srpskog talenta

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević iskoristio je put u SAD da poseti Perdju. Razlog njegovog boravka na čuvenom univerzitetu je Saša Stefanović.
Sjajni šuter koji je od prošle jeseni student Perdjua, pažnju srpske stručne javnosti skrenuo je još kao srednjoškolac Kraun Pointa iz Indijane čiji je apsolutni lider po broju postignutih poena. Saša je proteklog leta bio na pripremama nacionalne selekcije Srbije do 20 godina. Međutim, njegov fakultet koji je predstavljao SAD na Univerzijadi u Tajpehu zamolio je da Saša bude član američke selekcije na tom takmičenju.
S obzirom na to da Univerzijada ne podleže pravilima FIBA, Stefanović i dalje ima pravo nastupa za Srbiju. O kakvom talentu se radi svedoči i podatak da će Stefanović biti član selekcije Istoče obale SAD koja će pod trenerskim nadzorom legendarnog Lerija Brauna odigrati prijateljske mečeve sa Italijom, Holandijom i Češkom u Veneciji od 2. do 9. avgusta.

Inače Saša je sin Ljubiše Stefanovića, svojevremeno člana Crvene zvezde s polovine 80-ih godina prošlog veka. Ipak Lu, kako mu je nadimak u SAD, daleko veći utisak je ostavio u SAD, kao student Ilonoj Stejta kome je 1984. poenima osam sekundi pre kraja duela sa Alabamom, doneo istorijsku, prvu pobedu na turnitru NCAA. Tokom boravka na Ilinoj Stejtu poobarao je mnoge rekorde Redbirdsa, zbog čega je kasnije ušao u Kuću slavnih jednog od najstarijih javnih fakulteta u SAD.
Igrama u NCAA zavredneo je i poziv na pripreme reprezentacije SFR Jugoslavije koju su 1984 očekivale Olimpijske igre u Los Anđelesu, a malo je poznato da je Ljubiša, rođen u Aleksincu, bio prvi draftovani Srbin, odnosno da ga je 1985. godine Sijetl izabrao kao 97. pika (peta runda).

KATEGORIJE