Sonja i Ana: Sve smo podredile EP

Neko će reći, prerano je da pričamo o takmičenju koje počinje 27. juna 2019. godine. Sa takvom konstatacijom se ne bi složile Sonja Petrović i Ana Dabović.

Dve najbolje košarkašice Srbije nedavno je “ujedinio” kamp “Košarka bez granica”, a kako su za “Novosti” otkrile, u njihovo razmišljanje je okrenuto ka takmičenju koje počinje nešto više od osam meseci.

– Naše ambicije su uvek najveće, ali u glavi nam je da je to kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre 2020. Ne znam u kakvom stanju ćemo dočekati šampionat. Kada smo pravile odluke o karijeri, donosile smo ih prema Evrobasketu. Ja sam razmišljanje o VNBA podredila tom takmičenju. Reprezentacija je nešto najbitnije za nas, sve želimo da se u najboljem svetlu predstavimo našoj publici, koja nas je uvek iskreno podržavala kada smo igrale kod kuće. Nadam se da će rezultat doći – kaže Sonja Petrović.

I Ana Dabović priča sa istom količinom emocija o nacionalnom timu.

– Važno je da budemo zdrave, spremne i psihički i fizički, da budemo deo te priče, da ne razmišljamo o rezultatu, publici i pritisku, već da nam sve to bude samo motiv. Za sve nas, kao igrače, kao i narod. Posle deset godina sam na odmoru. Imala sam neke sitne povrede, prvo rame, pa list, i nisam htela ništa da prihvatam, jer mislim da to ne bi bila najbolja odluka. Želim prvo da se spremim, da budem zdrava i oporavljena za sve što nas kasnije čeka – decidna je Ana, šampionka VNBA iz 2016. sa LA Sparks.

Srbija je kao domaćin “pošteđena” kvalifikacija.

– Bez obzira na to što, kao domaćini, imamo sreću da ne igramo mečeve, okupljanje je bitno. Na kraju dana, u ženskoj košarci ta atmosfera i energija koja se stvore donose 40 odsto uspeha. Reprezentacija je doživela promene u odnosu na generaciju koja je ostvarila veliki uspeh, pa treba da se isprobaju neka nova lica. Zato je bilo važno da radimo zajedno, a ne da prođu dve godine da se ne vidimo – kaže Sonja.

Jedna od devojaka koje su završile sa reprezentacijom, ali i košarkom je Danijel Pejdž.

– Ne znam da li o Danijel imam lepše mišljenje kao saigraču ili celokupnoj ličnosti. Protivnik sam da stranci igraju za reprezentaciju, ali zbog nje i načina na koji je sve uradila veoma sam joj zahvalna – objašnjava Ana.

I Sonja ima samo lepe reči za devojku koja je neočekivano postala najomiljenija Amerikanka u Srbiji.

– Većina naturalizovanih igrača prethodno stupa u kontakt sa savezima preko agenata koji ih, uslovno rečeno, nude, zbog pogodnosti koje im donose pasoši evropskih zemalja. S druge strane, priča sa Danijel je specifična. Mi smo birali igračicu koji nama odgovara po stilu igre i svemu ostalom. Nije došla da bi pravila statistiku, već je bila neko ko nam je stvarno bio potreban. Niko vam neće reći nijednu ružnu reč o njoj. Naprotiv, ona je stvarno za ponos u svetu košarke. Meni je Danijel bila najnormalnija Srpkinja u našoj reprezentaciji. Sve nas je zadužila načinom na koji je predstavljala našu zemlju. Nadam se da će imati vremena da se viđamo. Značilo bi nam da dođe na EP da nas podrži. Tu smo da je posavetujemo, ne znam koliko će joj to značiti – kaže Sonja.

KATEGORIJE