Španija je svetski šampion

Drugi put u istoriji, 13 godina posle titule osvojene na SP u Japanu, Španija je ponovo na krovu sveta.

U velikom finalu Španci su bili dominantni u okršaju sa Argentinom. Vodili su tokom čitavog meča, demonstrirali su, još jednom na šampionatu u Kini, sjajnu odbranu i odličnu egzikuciju taktičkih zamisli selektora Serđa Skariola. Uz to imali su ogromnu prednost u skok igri, a znalački su ograničili uticaj motora pokretača Argentinaca Luisa Skole.

Ton čitavom meču dala su uvodna tri minuta. Španci su finale počeli serijom 7:0, a brzo su stigli i do prve dvocifrene prednosti (12:2). Argentince su probudili Brusino i Dek, najprijatnije izneneđenja Svetskog kupa, stigao je i do minus jedan (14:13), ali to je bilo manje-više sve od momaka iz Argentine. U svakom momentu, kada ti “gaučosi” krenuli da podižu ritam, neko iz redova “crvene furije” imao je spreman odgovor. Pogađao je Fernandez trojke, a i ono što bi promašili, Španci su “kupuli” pod košem rivala. Samo tokom prvog poluvremena novi svetski šampioni imali su deset skokovau napadu.

Posebna priča tokom prvog poluvremena bila je igra Španaca u odbrani. Skola nije uspeo da se upiše, Kampaco je samo jednom pogodio šut iz igre (šest poena, 7-1 iz igre)… Trudili su se Argentinci do kraja finala da stignu veliki, dvocifreni, zaostatak, ali bila je to nemoguća misija. Čak i u momentima kada je “mirisalo” da bi Argentinci mogli da krenu u juriš, udarali su u španski zid.

Argentina – Španija 75:95 (14:23, 17:20, 16:23, 28:29)

Argentina: Brusino 8, Kafaro, Kampaco 11, Dek 24, Delija 2, Felerup, Galici, Garino, Laprovitola 17, Redivo 3, Skola 8, Vildoza 2.

Španija: Beiran, Klaver 2, Kolom, Fernandrz 11, Gasol 14, H. Ernangomez 11, V. Ernangomez 11, Ljulj 15, Oriola 6, Rabaseda 5, Rubio 20.

KATEGORIJE