Sporedni put ka NBA vodi preko Australije

Godinama australijska košarka šalje najtalentovanije klince u američke koledže odakle će, pre ili kasnije, odskočiti do NBA družine. Retki su oni, od 11 „Kengura“ koji će naredne sezone igrati u najjačoj ligi, koji su ili preskočili studije i pravo iz srednje škole otišli u elitnu ligu, ili preko Evrope stigli do sna.

Sada je Australija odlučila da tu „saradnju“ učini dvosmernom, pa je profesionalna liga (NBL) odlučila da napravi poseban „Next Stars“ program koji će privlačiti klince iz SAD koji ne žele, ili nisu u mogućnosti da igraju univerzitetsku košarku.

Ovoj drugoj grupi pripada Brajan Bouven koji je prošlog leta bio u centru pažnje skandala koji je pogodio univerzitet Luivil, optužen zbog davanja mita srednjoškolcima kako bi pristupili ovom prestižnom programu. Bouven je, tada, kao veliki talenat navodno dobio 100 hiljada dolara i usledila je suspenzija.

Perspektivni momak se našao u situaciji u kojoj je sabrao sve opcije – ne može na koledž, želi novac i hoće da bude na oku NBA timova – i odlučio da potpiše za Sidnej Kingse!

Zahvaljujući novom programu australijske NBL, dobiće priliku da igra seniorsku ligu, a platu će dobijati direktno od lige, ne od klubova. Pri tom, Bouven konkretno će igrati zajedno sa Endrjuom Bogutom i učiti od nekadašnjeg prvog pika na draftu i NBA šampiona.

Terens Ferguson, sada član Oklahome Siti, takođe je prošao školu u australijskoj ligi pre nego što je draftovan od strane Tandera.

 

KATEGORIJE