Srbija 5. na svetu

Srbija je nadmetanje na Svetskom kupu završila na petoj poziciji. U poslednjem meču  na šampionatu sveta: Srbija – Češka 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19).

Bio je to prilično čudan meč. Utakmica koja je pokazala dva potpuno različita lica igrača Srbije. Na kraju oproštaj je bio dostojanstven. Baš onakav kakav je selektor Aleksandar Đorđević i tražio uoči utakmice.

Posle potpuno izjednačene prve četvrtine, usledio je period igre tokom koga su Česi dominirali. Svaku “rupu” u odbrani tima Aleksandra Đorđevića, a bilo ih je mnogo, znali su da iskoriste na najbolji mogući način. Satoranski je dirigovao igrom, Peterka je pogađao trojke… Rezultat dešavanja na parketu bila je i dvocifrena prednost Čeha (najviše 13 razlike). Tokom čitavog prvog poluvremena samo je Bogdan Bogdanović pokazivao želju da se nadmeće. Ostali, kao da su želeli samo da se meč završi… Tokom prvih 20 minuta Srbija se mučila u šutu za tri poena, igra je bila rastrzana, odbrana nepostojeća, govor tela igrača ukazivao je da je preokret misaona imenica…

I onda se dogodilo nešto. Reprezentativci Srbije su dodali gas na startu treće četvetine. Kao da se pojavio potpuno drugi tim Srbije u Pekingu. Bogdanović je nastavio da pogađa, Jokić je počeo da deli one njegove asistencije uz odličnu saradnju sa Milutinovim, Jović je počeo da diktira tempo, Lučić da postiže koševe… I dogodio se preokret. Sredinom treće četvrtine Srbija je vodila sa šest poena prednosti (64:58).

I četvrta četvrtina donela je sličnu sliku. Bogdanović je vezao dve trojke, a prednost Srbije “popela” se na 15 razlike – 79:64. Sve posle toga je bila stvar čiste rutine.

SRBIJA: Birčević 1, Bjelica 3, Bogdanović 31, Gudurić 3, Jokić 7,  Jović 12, Lučić 5, Marjanović 3, Micić, Milutinov 14, Raduljica 7, Simonović 4.

ČEŠKA: Auda 16, Balvin 12, Bohačik 6, Hruban 9, Križ 2, Paliza 3, Peterka 14, Pumprla 4, Satoranski 13, Šilb, Širina 2, Vioral.

KATEGORIJE