Srbija ne igra za medalju u Kini!

Srbija neće igrati za medalju na Svetskom prvenstvu u Kini. Za direktan plasman na Olimpijske igre još ima šansi, ali… Sve ono što su naši momci jako želeli, dobili su Argentinci. Oni su od prvog do poslednjeg minuta bili konkrtniji, i to mora da se prizna… Zato iz Donguana ide u Peking!

Srbija nervozna. Očekivano. Argentina, nepogrešiva. Svi grubi. Dve nesportske u prva tri minuta najbolji su dokaz. Tako je počelo četvrtfinale između Srbije i Argentine. Rezultiralo je ranim vođstvom „gaučosa“.

Argentinci su znali kako jedino mogu protiv Srbije. Da „prebiju” naše udarne igrle. Pa su tako Boganović i Jokić uglavnom završavali na liniji penala. I na taj način nisu dozvoljavali da se rival odlepi.

I tako do 14:7.

A onda se Srbija opustila. I krenula. Prvo serijom 9:2 došla do poravnanja – 16:16. Da bi posle nekoliko minuta čekanja konačno i okrenula. Posle rampe Lučića, u kontri je se sjajno snašao Gudurić za 21:22. Prvo vođstvo Srbije. Minut pre kraja prvog perioda. Ali je na prvi mali odmor Argentina ipak otišla sa dva poena prednosti – 25:23.

Bilo je jasno da je Srbija uhvatila ritam. Ali, nedostajao je šut za tri. U prvih 15. minuta Orlovi nisu ubacili niti jednu trojku. Sve dok Simonović nije pogodio prvu. Za  to vreme Argentina je ubacila sedam. I nastavila da sipa. U prvom poluvremenu pogodila devet trojki. Iz 16 pokušaja. Tu se ubraja i ona lopta koju je Kampaco bacio sa centra, u finišu prvog poluvremena. Zahvaljujući tome uspela da odbije svaki nalet Srbije i do velikog odmora sačuva prednost.

Ali tako to bude kada vam pobeda donosi mnogo, a poraz ne znači propast. Kakav je bio slučaj sa Argentinom u ovom četvrtfinalu. Srbija je kretala sa potpuno drugačije „startne pozicije”. To, ipak, nije značilo da može da ne igra odbranu.

Jer, od tih devet trojki Argentine, samo taj poslednji pokušaj Kampaca nije bio otvoren šut!

Trojka Bogdanovića otvorila je drugo poluvreme – 54:52. Međutim, Srbija potom nije iskoristila tri napada. Argentina takve poklone ne odbija – 59:52.

Čekalo se da Orlovi pokažu pravo. I čekalo. Možda je zakucavanje Lučića moglo da bude taj trenutak – 66:61. Nadovezala se dobra odbrana… Pa teška trojka Bjelice… Morala je makar ta da uđe, kad nisu sve one otvorene.Pa onda jedan njegov penal. Prvi je promašio. 66:65. Kako god, pred poslednji period Srbija je bila poen iza Argentine – 68:67. Ali – posle prvog napada u ovom delu, vodila je – Gudurić je pogodio trojku za 68:70.

I dok su se Orlovi nećkali kada bi mogli da šutnu, Argentinci nisu… Garino je stavio još jednu trojku, pa Kampaco još jednu, pa Garino… Sve što je Srbija mukotrpno gradila, Argentinci su u tri napada srušili. I samouvereno otišli na 82:73

Trojka Bjelice kao odgovor. Nije bilo dovoljno.  Posebno jer vreme nije bilo saveznik našeg tima koji je pred poslednja tri minuta i 17 sekundi jurio dvocifren zaostatak – Skola je pogodio pod faulom Jokića za 87:76.

Đorđević je probao sa superniskom petorkom, u kojoj je Bjelica bio najviši igrač. Delovalo je da ta taktika daje rezultat. Dva penala Bjelice, dve trojke Bogdanovića. Na 80 sekundi pre kraja Srbija je i dalje imala šansu – 91:85. Ali, Kampaco! Nagazio je. Pa nije bila trojka. Svejedno. Nova izgubljena lopta Srbije, zakucavanje Deka. I to je bilo to.

Srbija neće braniti srebro iz Španije. Neće ni napadati zlato, u šta je ceo svet prethodna dva meseca bio ubeđen.

 Argentina – Srbija 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 27:18)
Argentina: Kampaco 18 (12 as), Dek 13 (8 sk), Delija 4, Garino 15, Laprovitola 8, Brusino 4, Kafaro, Fjelerup 2, Galici 2, Redivo, Skola 20 (5 sk), Vildoza 11.
Srbija: Birčević, Bjelica 18 (7 sk), Bogdanović 21 (4 sk), Gudurić 5, Jokić 16 (10 sk, 5 as), Jović 7 (5 as), Lučić 12, Marjanović, Micić 5, Milutinov, Raduljica, Simonović 3

FOTO: FIBA

KATEGORIJE