Stefanović i Petrušev korak do fajnal fora

Srpski studenti, Filip Petrušev i Saša Stefanović (prošle godine je bio “red shirt”) već u prvoj takmičarkoj sezoni bi mogli direktno da udahnu atmosferu fajnal fora NCAA od koga ih deli ih samo 40 minuta, posle trijumfa njihovih ekipa, Gonzage, odnosno Perdjua.

Gonzaga se revanširala Floridi Stejt za poraz u prošlogodišnjoj “Sweet 16” rundi i plasirala se treći put u Elite 8 u poslednjih pet godina. Rui Hašimura (17 poena) i Brendon Klark (15 poena, 12 skokova, 5 blokada) su prlično lako kontrolisali reket, pa Buldozi nisu imali problema da gotovo sve vreme kotrolišu ritam.

Trent Forest (20 poena, 5 skokova, 4 asistencije) je pokušavao da trgne Sominole, ali izostala je konstantnija podrška ostatak tima.

Perdju je bacio Tenesi u težak nokdaun u uvodnim minutima drugog poluvremena. Vodio je 18 poena razlike (51:33) zahvaljući još jednoj odličnoj roli Karsena Edvardsa (29 poena). Ali, da nije imao neverovatnog Rajana Klajna (27 poena) koji je odigrao utakmicu karijere, ne samo da se ne bi domogao pobede koja je Bojlmejkerse odvela prvi put u “Elite 8” posle 2000. godine, nego bi još pre produžetka izgubio, posle velikog preokreta rivala.

Tenesi je na krilima serije od 11:0 povratio samopouzdanje i u poslednjih pet minuta ušao sa rezultatskom suficitom. Cela ekipa Perdjua je odjenom ofanzivno stala, pa čak i Edvrads. Ali, Klajn nije želeo da se njegova koledž karijera završi u ovom meču, već je trojkama (10-7) držao posrnuli Perdju na nogama. Na svaki pokušaj Tenesija da rezultatski pobegne, odgovarao je neverovatnim šutevima, da bi meč u produžetak uveo pomenuti Edvards. Samo 1.7 sekundi pre kraja imao je tri slobodna bacanja i šansu za trijumf. Promašio je prvo, ali je pogodio druga dva…

U dodatnih pet minuta, prilično izmoreni zbog prethodne jurnjave, ali i emotivno ispražnjeni zbog propuštene prilike u regulranom delu, igrači Tenesija Admiral Skofild (21 poen), Grent Vilijams (21 poen), Džordan Bouden (16 poena) i Lamont Tarner (15 poena) nisu imali snage za pobedu u još jednom produžetku kao što je to bio slučaj u meču prethodne runde sa Ajovom.

ISTOK:  (3) Luizijana Stejt – (2) Mičigen St, (1) Djuk – (4) Virdžinija Tek.

SREDNJI ZAPAD:(2) Kentaki – (3) Hjuston, (1) Severna Karolina – (5) Oburn.

ZAPAD: (2) Mičigen – (3) Teksas Tek, (1) Gonzaga – (4) Florida St 72:58.

JUG: (2) Tenesi – (3) Perdju 99:94 (Stefanović 2sk, 1uk), (1) Virdžinija – (12) Oregon.

KATEGORIJE