Stigli zlatni basketaši, Danilović priželjkuje uspeh i na OI

Reprezentacija Srbije u basketu 3 na 3 doputovala je u četvrtak u Beograd, nakon što je u Manili osvojila treću titulu prvaka sveta u poslednje tri godine.

Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Stefan Stojačić, sa aerodroma su se zaputili u “Kuću košarke” u Sazonovoj, gde su ih dočekali predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i brojni predstavnici medija.

Hvala što ste došli u velikom broju, ali boljeg povoda da dođe ovoliko ljudi zaista nema. Ovim putem čestitam momcima na fenomenalnom rezultatu. Ovo je treći put zaredom, a četvrti put ukupno da su najbolji na planeti u basketu. Znam da su se fenomenalno ponašali, da su na pravi način predstavljali svoju zemlju i da nije bilo nimalo lako. Veoma sam ponosan na ono što su uradili, siguran sam da je ponosna i cela naša nacija. Ovo je pravi način da se započne leto – rekao je Danilović i poželeo da stopama basketaša u narednim nedeljama krenu i mlađe nacionalne selekcije, s obzirom na to da seniori i seniorke u 2018. nemaju velika takmičenja.

Danilović je istakao da je KSS poslednjih godina dao na značaju basketu 3 na 3 i podigao ga na viši nivo.

Samo ove godine biće održano preko 40 turnira u okviru državnog prvenstva, u organizaciji Saveza. To je olimpijski sport, ozbiljna stvar. Nadam se da će ovi momci i cela naša organizacija raditi da i na Olimpijskim igrama napravimo značajan rezultat.

MVP i lider našeg tima, Dušan Domović Bulut, zahvalio se na dočeku i lepim rečima, a zatim skrenuo pažnju na ljude koji su takođe doprineli uspehu.

Žao mi je što pored nas nisu selektor i trener naše reprezentacije, Goran Vojkić i Danilo Lukić, jer su i oni veliki deo ovog tima i o njima isto treba da se priča. Pohvalio bih selektora Vojkića, koji je ove godine ubacio u tim Stefana Stojačića. Stefan nam je doneo neophodnu želju, agresivnost i energiju, koja nam je možda falila na početku sezone. Njemu je bilo najteže da se uklopi sa svima nama, ali je doneo kvalitet i prevagu u nekim važnim utakmicama.

Stojačić, koji je nekada imao lepu perspektivu i kao igrač “velike” košarke, zahvalio se selektoru i saigračima.

Pun sam utisaka, jer sam 2007. osvojio Svetsko omladinsko prvenstvo 5 na 5, posle sam prestao da igram košarku, sada se vraćam i o ovome sam mogao samo da sanjam. Velika mi je čast što sam uopšte bio deo ovog tima, sa igračima koji su bukvalno napravili 3 na 3 olimpijskom disciplinom. Oni su popularizovali basket i napravili od njega ovo što jeste – u dahu je pričao Stojačić.

On je kao član Limana ušao u godinama uigravanu reprezentaciju, s obzirom na to da svi ostali nastupaju za Novi Sad Al Vahdu.

Prvi put je napravljena selekcija. Ostavili smo po strani klupske stvari, imali smo kvalitet da odigramo SP na najbolji način, a mislim da možemo da napravimo velike stvari i u budućnosti.

Dejan Majstorović dao je “dvojku” za pobedu u polufinalu protiv Poljske, što će ostati jedan od momenata koji su obeležili novi put do svetskog trona.

Imao sam mnogo sreće. Kao što ste videli, ušla je od tablu, ali stvarno sam verovao da ću da pogodim. Iz tog razloga sam i rekao Dušanu da me pusti da šutnem. Malo nam se i vratilo za neka takmičenja ove i prethodne sezone, na kojima nas sreća nije pogledala.

Marko Savić rekao je da je posle pobede nad Holandijom u prvom kolu dobio pozitivan osećaj za ostatak takmičenja.

Bojao sam se jer zbog klupskih obaveza, što naših, što Stefanovih, nismo stigli da se uigramo pre početka SP. Znali smo ipak da on ima visoku košarkašku inteligenciju i da će se brzo uklopiti. Kada smo dobili prvu partiju protiv Holanđana, video sam u kom smeru to ide i onda sam odahnuo. Bio sam siguran da ćemo otići do samog vrha, kao što smo na kraju uradili – kaže Savić.

KATEGORIJE