Stojiljković osigurao slavlje čekano deset meseci

Kanzas je skupo platio pobedu nad Vofordom, jer je prema prvim prognozama, ostao bez startnog centra Udoke Azubuikea najmanje do Božića po gregorijanskom kalendaru. Mladi centar iz Nigerije je posle pokušaja da blokira šut doskočio na noguNejtana Huvera i povredio desni skočni zglob.

– Snimak je pokazao da nema oštećenja, ali će verovatno biti neko vreme van terena. – rekao je Bil Self trener Džejhoksa koji su ovim trijumfom nastavili poteru za Gonzagom.

Mičigen je posle skoro šest godina slavio u Evanstonu, domu Norvesterna, koji je prethodna tri puta napuštao pognute glave. Do čak 113. trijumfa u 172 međusobna meča, odnosno devetog ove sezone, uz perfektan skor, kojim su prodoužili najbolji start sezone još od 2012-2013 kada su posle 16-0 stigli i do finala NCAA, Volverinse su vodili Ignaz Brazdiekis i Džordan Pol. Sjajni Litvanac sa kanadskim pasošem je ubacio 13 od ukupno 23 minuta u drugom poluvremenu, da bi pobedničku tačku na neizvesnu završnicu stavio Pol sa dva zakucavanja.

Koliko Nikola Popović znači Bostonu koledžu videlo se čak i kad nije na terenu. Srpski student je zbog potresa mozga zadobijenog dva dana ranije na treningu, morao da propusti meč sa Providensom koji su Orlovi izgubili posle produžetka.

Ej Džej Riv je trojkom tri sekunde pre kraja regularnog dela najavio publici u “Konte forumu” da još nije vreme za slavlje, da bi gledaoci tužni napustili dvoranu posle pet uzastopnih uspešnih penala Ajzeje Džeksona na kraju produžetka.

Dušanu Kovačeviću je bilo dovoljno samo osam minuta protiv Vintorpa da odigra statistički najbolju rolu ove sezone, a da je bio koji minut duže na terenu verovatno bi stigao da ubaci i rekord koledž karijere, koji mu je zasad 12 poena u pobedi Dejvidsona nad Hartfordom iz 28. decembra 2016. godine.

U dresu Vjaldetsa koje je proslavio Stef Kari, sa 18 poena i 7 skokova još jednu odličnu partiju prikazao je momak koji ima srpske korene Luka Brajković (njegovi roditelji su poreklom iz Srbije), veliki austrijski talenat i kako su ga već prozvali, naslednik Jakoba Petla.

Svemu dođe kraj pa i seriji poraza Mejna, koja se iz prošle sezone na ovu produžila do broja 15 (7+8), ali je stala posle čak dva produžetka protiv Fordama. Stojiljković nije bio siguran u šutu iz igre (1-5), ali mu je zato ruka bila najmirnija sa linije slobodnih bacanja kada je bilo najvažnije. Pogodio je dva penala za 73:68 u samom finišu i tako doneo prvu radost Crnim medvedima još od 3. februara ove godine kada su slavili nad Bigemtonom.

Aleksa Koračin je skočio rekord karijere (12 uhvaćenih lopti), ali Mizuri Vali nije izbegao težak poraz od Sautist Mizuri Stejta.

(2) Kanzas – Voford 72:47, Nortvestern – (5) Mičigen 60:62, (8) Oburn – Severna Karolina Ešvil 67:41, (22) Misisipi St – Meknis 90:77, Ilon – (25) Furman 77:98

Boston koledž – Providens 95:100 (Popović nije igrao)

Dejvidson – Vintorp 99:81 (Kovačević 10, 1sk, 1uk, 8min)

Mejn – Fordam 75:68 (Stojiljković 5, 4sk, 2as, 2uk, 24min)

Litl Rok – Bredli 62:68 (Marić 11, 9sk, 2as, 1bl, 24min)

Alabama Birmingem – Severna Alabama 73:67 (Matić 3, 1uk, 23min)

Mizuri Vali – Sautist Mizuri St 57:77 (Koračin 2, 12sk, 27min)

KATEGORIJE