Sutra kreće Evropsko prvenstvo, Orlići su spremni!

Sutra u Novom Sadu počinje Evropsko prvenstvo košarkaša do 16 godina. Srbija ga dočekuje spremn! Potvrdio je selektor Vlada Vukočić.

Pripreme za Šampionat na Zlatiboru, u Kragujevcu i Novom Sadu, trajale su skoro šest nedelja…
– Iza nas je 39 dana treninga i sedam kontrolnih utakmica, sa selekcijama koje gaje različitu filozofiju i način igre, baš kao što će da bude i na Šampionatu u Novom Sadu. Uradili smo sve što je bilo planirano i sa tom činjenicom možemo da budemo potpuno zadovoljni – pričao je selektor Vukoičić.

Postoje i stvari na koje niko nije mogao da utiče.
– Dejan Pavlović je obnovio povredu već na startu priprema, dok će Saša Vujisić propustiti Evropsko prvenstvo iz administrativnih razloga. Do poslednjeg dana smo čekali da stignu njegovi papiri iz Kanade, ali se to na žalost nije dogodilo – objasnio je Vukoičić.

Selektor srpskih kadeta ističe da je obaveza svih reprezentativnih selekcija da se bore za najviši plasman, naročito kad igraju na domaćem terenu.
– Ovaj tim je sastavljen od veoma mladih igrača, nemaju svi ni 16 godina i ovo im je prvo zvanično takmičenje na reprezentativnom nivou. Sve je ovo veliko iskustvo za njih i trebalo bi da bude baza i osnova za ono što ih čeka u narednim godinama. Prija nam to što smo domaćini, daje nam više motiva, izaziva dodatnu želju da ostvarimo što bolji rezultat, ali ne bih voleo da momci to osete kao neku vrstu presije i da ih to možda na neki način sputa da pokažu sve što mogu i znaju.

U prvoj rundi takmičenja, Srbija će biti u B grupi sa Španijom, Letonijom i Holandijom. U osmini finala ukršta sa A grupom, gde su Litvanija, Izrael, Slovenija i Crna Gora.
– Daleko od toga da prve tri utakmice nisu važne, ali nisu eliminacione, tako da je to prilika da se u potpunosti adaptiramo na uslove domaćeg terena – dodao je Vukoičić.

Želja srpskih reprezentativaca je najviši plasman, ali iste planove ima još dosta selekcija.
– Očekujemo izjednačen Šampionat. Favoriti su svakako selekcije Španije, Turske, Litvanije, Francuske. Tu bi svakako i nas uvrstio. Ali, bukvalno se niko ne sme potceniti. Jedna loša utakmica, pa čak i četvrtina može da utiče na ove mlade igrače, da ih sputa na pishološkom planu. Dosta smo pričali o tome, radili na njihovom samopouzdanju i zato verujem da će izdržati pritisak i pružiti maksimum. Ubeđen sam da smo spremni da igramo timsku košarku, da damo sve od sebe, budemo najbolji kad to bude najpotrebnije i da ispunimo zacrtane ciljeve – zaključio je Vukoičić.

Raspored takmičenja

A grupa
Prvo kolo (10. avgust): Litvanija – Crna Gora u 16, Izrael – Slovenija u 18,15
Drugo kolo (11. avgust): Crna Gora – Izrael u 13,45, Slovenija – Litvanija u 16
Treće kolo (12. avgust): Litvanija – Izrael u 13,45, Slovenija – Crna Gora u 13,45

B grupa
Prvo kolo (10. avgust): Letonija – Holandija u 18,15, Španija – Srbija u 20,30
Drugo kolo (11. avgust): Holandija – Španija u 18,15, Srbija – Letonija u 20,30
Treće kolo (12. avgust): Španija – Letonija u 20,30, Holandija – Srbija u 20,30

C grupa
Prvo kolo (10. avgust): Nemačka – Grčka u 13,45, Turska – Hrvatska u 16
Drugo kolo (11. avgust): Grčka – Turska u 13,45, Hrvatska – Nemačka u 20,30
Treće kolo (12. avgust): Turska – Nemačka u 16, Grčka – Hrvatska u 18,15

D grupa
Prvo kolo (10. avgust): Estonija – Gruzija u 13,45, Francuska – Italija u 20,30
Drugo kolo (11. avgust): Italija – Estonija u 16, Gruzija – Francuska u 18,15
Treće kolo (12. avgust): Francuska – Estonija u 16, Gruzija – Italija u 18,15

KATEGORIJE