Teksas Tek i Virdžinija na fajal foru!

Teksas Tek je prvi put na Fajnal foru NCAA, a Virdžinija će se naći među četiri najbolja tima prvi put posle 35 godina, epilog je finala Zapadnog i Južnog regiona.

Kada su prošle godine u premijernom izdanju “Elite 8” faze izgubili od budućeg šampiona, Vilanove, Red Rejders su rekli da će ih taj poraz ojačati. I ojačao ih je. Godinu dana kasnije, napravili su još jedan istorijski korak eliminisavši prvog nosioca Gonzagu koga nisu pobedili svojim najjačim oružjem, odbranom, možda najboljom u kompletnoj NCAA, već napadom.

Prednjačili su Džeret Kalver (19 poena) i Met Muni (17 poena) momak koji je prošlog leta transferovan iz Južne Dakote, ali je ključnu ulogu u završnici odigrao jedan frešmen. Davide Moreti, sin nekadašnjeg reprezentativca Italije Paola Moretija, pogodio je dve vezane trojke za 66:60, da bi sa dva uspešna slobodna bacanja (73:69) 12 sekundi pre kraja najavio veliko slavlje ekipe Krisa Birda.

Trener Toni Benet je plasmanom Virdžinije na fajnal for, ponovio uspeh oca Dika koji vodio Viskonsin do najboljih četiri 2000. godine, i tako postao tek drugi sin, posle Džona Trećeg Tompsona iz Džordžtauna, koji je prateći očeve stope stigao toliko daleko na NCAA turniru.

Svega toga ne bi bilo da je 17 sekundi pre kraja kod 70:68 za Perdju Rajan Klajn bio uspešan sa linije slobodnih bacanja. Međutim u situaciji “jedan za jedan” promašio je prvi penal i tako pružio mogućnost Virdžiniji da se dokopa produžetka u daleko najboljoj utakmici vogodišnjeg NCAA turnira. Dokopala se i to preko Mamadija Diakitea, igrača od koga se najmanje očekivalo i sa pozicije odakle se najmanje očekivalo.

Neverovatni Karsen Edvards koji je ubacio 42 poena, od čega čak deset trojki, pokušao je u dodatnih pet minuta da vrati Perdju na pobednički put. I uspeo je 43 sekunde pre kraja (75:74). Ali, Diandre Hanter je uzvratio, ostavljajući Edvardsu nadu da u poslednjem napadu uvede Perdju na fajnal for i tako stavi još jedan pobednički potpis na maesterlane igre na NCAA turniru. Međutim, nije pogodio…

ISTOK: (2) Mičigen St –  (1) Djuk.

SREDNJI ZAPAD: (2) Kentaki – (5) Oburn.

ZAPAD: (2) Mičigen – (1) Gonzaga 69:75.

JUG: (3) Perdju – (1) Virdžinija 75:80.

KATEGORIJE