Tokio i dalje čeka…

Srbija se neće boriti za medalju na Svetskom prvenstvu u Kini. Ali, to ne znači da preostale utakmice nemaju takmičarski značaj za Orlove. I te kako imaju. Naravno, ukoliko sutrašnja četvrtfinala budu završena u skladu sa “očekivanjima”.

Od evropskih selekcija u polufinale je prošla Španija, i ako na tome ostane, odnosno ako SAD sutra izbace Francusku, a Australija Češku – što jesu očekivani rezultati – Srbija će imati šansu da se bori za jednu preostalu olimpijsku vizu namenjenu Evropljanima.

Inače, samo je ta jedna olimpijska viza i ostala. Podsećamo, prema novom sistemu na Olimpijske igre ide direktno sedam timova sa Svetskog prvenstva, uz domaćina Japan. Ali ne prema plasmanu, već prema rezultatima unutar FIBA zona. I to…

Dva iz Evrope: Španija i ?
Dva iz Amerika: SAD i Argentina
Jedan iz Azije: Iran
Jedan iz Afrike: Nigerija
Jedan iz Okeanije: Australija

Još 16 ekipa izborilo je plasman u kvalifikacije. Što znači da će se na kvalifikacionim turnirima, tokom juna 2020, boriti ekipe plasirane do 22. mesta: Litvanija, Italija, Grčka, Rusija, Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Nemačka, Novi Zeland, Tunis, Kanada, Turska, kao i tri od četiri evropske selekcije, koje su još u trci za Tokijom – Srbija, Francuska, Poljska ili Češka.

FIBA će tom broju dodati još četiri vajld karte, prema renkingu u okviru zona. Nezvanično se može čuti da je evropski prvak iz 2017 – Slovenija – jedna od njih.

Tako da će se za četiri preostala mesta na Olimpijskim igrama, boriti 24 selekcije, na četiri turnira. Nije potrebno biti dobar matematičar i zaključiti da će tamo ići samo prvaci turnira.

Inače na olimpijskom turniru u Tokiju (24. jul-9. avgust) sledeće godine, učestvuje 12 selekcija.

FOTO: FIBA

KATEGORIJE