“Tomićev najbolji potez – poverenje mladim igračima”

Sportsko društvo Radnički ove godine slavi 99. rođendan. Lep jubilej biće obeležen sutra na Crvenom krstu, a kao uvod u sve Dušan Ivković je gostovao u emisiji “U obruču”, na televiziji Arena. Ali tom prilikom nije pričao samo o Radničkom. Već o svim košarkaškim aktuelnostima.

Trentuno najveća – finale plej-ofa ABA lige, serija između Crvene zvezde mts i Budućnosti, u kojoj crveno-beli imaju dve meč lopte, pošto su oba meča u Beogradu, ubedljivo pobedili.

– Čini mi se da ovaj tim Budućnosti nema hemiju. Odnosno, teško može da održi kontinuitet u igre. To govorim iz svog iskustva, pre svega stečenog u radu sa američkim igračima. Kontrola igre Budućnosti i kontinuitet u prvoj utakmici, trajali su poluvreme, a u drugoj samo četvrtinu. Da neko ne protumači kako kritikujem ljude iz Budućnosti, ali pitanje je koliko su oni imali iskustva stečenog u srednjoj školi, na fakultetu i kasnije, da igraju ovakva finala – pričao je Ivković, za Arenu.

Priču je nastavio povlačeći paralelu sa najiskusnijim igračem finalne serije, čovekom koji je osvojio tri Evrolige, a koga je i on sam trenirao u Olimpijakosu – Stratosom Perperogluom.
– Stratos, koga sam imao sreću da treniram, ima tri ili četiri titule prvaka Evrope. Tu je i niz mladih igrača Zvezde koji su napravili razliku, dali svežinu, igrali su nebrojena finala. Američki igrači to nisu igrali i zato je toliko i problematična hemija Budućnosti.

Sa trenerom Crvene zvezde, Milanom Tomićem, Ivković je sarađivao u Olimpijakosu. O radu svog bivšeg igrača i saradnika iz stručnog štaba Olimpijakosa, rekao je:
– Najbitnije je da tim igra dobro, onda kada bi trebalo da igra. Sve što bude tokom sezone pada u vodu kad dođe kraj. Čini mi se da je Milan uradio najbolji potez kada je dao, pod jedan, veliko poverenje mladim Zvezdinim igračima koji očigledno prave razliku, daju svežinu, energiju i igraju izuzetno kvalitetno. Podsetiću vas da sam selekciju Olimpijakosa postavio u sezoni 2010/11, tada je napravljena prava smena generacija, osvojili smo Evroligu kada to niko nije očekivao, sa klubom koji je imao manji budžet, sa talasom mladih igrača…

Kako je rekao, to je prema njegovom mišljenju Zvezdina suština.
– U početku je bilo kritika zbog dovođenja Riversa, gledajući da su tu i Perperoglu i Dobrić i Beron, ali sad će neko reći – šta se posle dogodilo? Stratos se povredio, a deluje mi da ta povreda nije naivna i to sada može da bude opravdanje. Što kažu, od viška igrača ne boli glava.

Osim Perperoglua, koji se povredio u drugom meču, Zvezda je od početka plej-ofa i bez Džoa Reglenda. Što značajno skraćuje rotaciju. Na tu temu, Ivković je rekao:
– Sve se reši, ako postoji sistem i kvalitetni igrači. Kada je Zvezda ostala bez prvog plejmejkera, niko nije mogao da pretpostavi da će Čović da odigra ovako maestrealno, ali bio je u sistemu, prisutan.

Ivković je napravio digresiju, kako bi objasnio na šta misli.
– Sećam se utakmice Fenerbahče – Real, koju je Fener igrao bez Jana Veselog. Gerardini me pitao kako će bez njega. Na šta sam mu rekao da će kum Željko Obradović da pronađe rešenje. I tada je Nikola Kalinić bio rešenje kao petica. Trener uvek mora da ponudi nešto što nije svakodnevno, nešto što će da iznenadi protivnika, da osveži sistem.

Ivković se potom vratio priči o finalu ABA lige.
– Nemojte da vas začudi ako bude iznenađenja, Mada, objektivno, teško da Zvezda može da izgubi tri utakmice.

Odgovarajući na pitanje, šta je to što Budućnost može da uradi u nastavku serije, Ivković je podsetio na ono o čemu je pričao na početku, da je Podgoričanima teško da sa ovim timom kontrolišu igru 40 minuta. Kao i da Budućnosti u ovom trenutku najviše nedostaje Nikola Ivanović.
– Ivanović je doneo rezultat prošle godine. Iako je Noris Kol odličan igrač, hteo je i Olimpijakos da ga uzme, ali je verovatno izgubio finansijsku trku sa Budućnosti. U rotaciji sa Gordićem i Ivanovićem, Budućnost igra potpuno drugačije.

Kako je Ivković rekao, hendikep Budućnosti je bilo i to što su pred plej-ofa ABA lige, igrali i Evroligu.
– Repeša će sigurno probati da nešto uradi. Zvezdina taktika da igre na centre, u prvoj utakmici je potpuno izbacila Bitadzea, ključnog igrača Budućnosti, a drugu utakmicu je skoro celu odigrala bez njega. Postoji tu dosta elemenata, a da li će to biti dovoljno? Ima dosta vremena da se stvari promene. Realizacija trenerovih zamisli ne zavisi samo od trenera.

KATEGORIJE