Topalović u obećanoj zemlji: Psihologijom ka uspehu

Svaki dečak u Srbiji kada prvi put izađe na obližnji teren, sa sobom, uz košarkašku loptu ponese i “američki san”, da bar jednom bude na NBA terenu. I nosi ga uvek. Taj san je sa sobom poneo i tadašnji 17-godišnjak Novak Topalović, kada se iz rodnog Niša i KK Nibak, tamošnjeg košarkaškog rasadnika koji vodi Milan Josić, preko pola sveta uputio za Santa Margaritu. Nije dozvolio da mu se rasprši ni kada je kao đak istoimene srednje škole daleko više sedeo na klupi nego što je igrao, niti kada je po maturiranju dobio samo jednu jedinu ponudu za fakultet – od Ajdaho Stejta.

Upravo taj poziv trenera Bila Evansa koji je u Novakovih skromnih dva minuta po meču video košarkaški potencijal i školarina “bengalskih tigrova” mladom Nišliji otvorili su neke druge vidike, možda daleko važnije od onih ka NBA. Član univerzitetske reprezentacije iz 2017. godine, diplomirao je psihologiju, ali i toliko košarkaški napredovao da je univerzitet Juta rešio da mu prošlog proleća ponudi postidplomske studije koje su mu uz dodatno obrazovanje omogućile da ove sezone igra u jednoj od najjačih NCAA konferencija, Pac-12, i to kao startni centar programa koji su svojevremeno pohađali i Luka Pavićević, Tom Čembers, Andrija Bogut, Andre Miler, Kit Van Horn, Hano Motola, Jakob Peltl…

– Kada smo čuli da Novak želi da promeni fakultet po završetku redovnih studija, odmah smo reagovali, jer je bilo mnogo ekipa koje su želele da uzmu centra od 213 cm, sa njegovim iskustvom i kvalitetima, koji uz to može odmah da igra – objasnio je za “Dezert njuz” trener Leri Kristkovijak potez Jute koja nije dugo čekala na odgovor mladog Srbina.

Odmah pošto je posetio kampus, pristao je na ponudu.

– Posle Ajdaha pred sobom sam imao odluku, da li da ostanem još jednu godinu ili odem. Bio sam precizan u svojim željama i kada sam posetio Jutu, odluka je s jedne strane bila laka, jer je bilo to to što sam želeo. S druge strane, teška, jer sam napustio fakultet u kome sam mnogo napredovao, od prvog dana. Ali, razumeli su me zašto idem, pogotovo trener Evans. Shvatili su da odlazim na veću scenu. Zahvalan sam im na svemu – izjavio je Topalović, ne zaboravljajući, da pomene još jednog čoveka, nekadašnjeg pomoćnog trenera Ajdaho Stejta Džejsona Hopkinsa, koji je značajno uticao na njegada iz visokog dečaka izraste u dobrog centra.

– Bilo je dana kada smo indivudialno radili i po četiri sata. Hopskins je bio odličan asistent i neverovatno znanje koje mi pokazao i danas koristim.

Polako, ali sigurno, Topalović je dizao statističke brojke od 2,9 poena, 4,06 skokova i 0,74 blokade po meču u prvoj sezoni (drugoj godini fakulteta) do 10,7 poena, 6,77 skokova i 1,07 blokada u prošloj.

– Napravio je velike korake prethodnih sezona i stalno je išao gore. Momak koji nije bio mnogo regrutovan kao srednjoškolac, pokazao je  svake godine poboljšanje od kada je stigao u SAD. Srce mu je na pravom mestu – odgovorio je Kristkovijak na pitanje zašto je izabrao baš srpskog centra koji se vratio na početak priče – NBA.

Da li će se ostvariti ili ne, da li će sledećeg leta krenuti u profesionalne evropske vode ili ne, kako je rekao, za sada nije važno.

– Imam telo koja odgovara profesionalnoj košarci. Ali, sada je u prvom planu Juta, da ovde odradim najbolje, pa ćemo posle da vidimo – dodao je Topalović koji je na pripremnom meču protiv Koledža Ajdaho, sakupio 11 poena i isto toliko skokova.

Prva zvanična “kontrola” je noćas, kada Juta ulazi u sezonu duelom sa Mejnom…

KATEGORIJE