Uspeh obojen u plavo-belo-crveno

Malo je ostalo velikih zvezda u evropskoj košarci. Malo je i istinskih velikana među trenerima u svetu sporta generalno, posebno onih koji su i dalje aktivni. Ta dva skupa u jednoj tački presecaju samo dva čoveka – Želimir Obradović i Svetislav Pešić.

Obradović će krenuti u pohod na desetu titulu prvaka Evrope (!?), Pešić će probati dodatno da podigne posrnulog giganta iz Barselone na putu ka svom drugom “prstenu”, a klupskom trećem.

Evroliga je srećna što u novi ciklus ulazi sa dvojicom majstora, a srpska struka dodatno privilegovana što će je predstavljati i Aleksandar Džikić, kao predstavnik mlađe generacije. Istu “školu” pohađao je i Dejan Radonjić, trener koji zbirno, posle neprikosnovenog Obradovića, ima najviše trofeja računjući regionalne šampionate, nacionalna prvenstva i kupove, dok je u “jugoslovenskim” klupama sedeo i Neven Spahija.

Da budemo precizni, iste “nastave” slušali su i mnogi drugi koji sada sede na čelu evroligaša sa kojima su osvajali i trofeje (Pablo Laso, Dimitris Itudis, Šarunas Jasikevičijus…). Šta više, neka bude da je “odmetnik” samo američki đak – Dejvid Blat, jer bismo u krvotoku svakog drugog glavnog trenera u Evroligi mogli da pronađemo “plavo-belo-crvena zrnca”.

Klupski, međutim, ne možemo baš da prisvajamo tako lako sve titule. Real ih ipak ima deset, mahom iz nekog drugog života, osim one iz 2015. i ove poslednje, iz Beograda, koju će braniti narednih sedam meseci. CSKA je na drugom mestu sa sedam, Maljkovićev i posebno Obradovićev Panatinaikos osvojio je šest, kao i daleki nam Makabi. Olimpijakos ima tri…

Sedam klubova koje ćemo gledati u predstojećoj sezoni nema ni jednu titulu, a osim Baskonije koja je domaćin narednog fajnal-fora, Anadolu Efesa koji verovatno nikada neće prestati da mašta i donekle Himkija, samo zbog ubitačnog oružja po imenu Aleksej Šved, teško da neko može i da pomisli da će se u maju radovati u Vitoriji.

NAPOMENA:

UK – trofeji u klupskim trenerskim karijerama: evropska takmičenja, regionalna takmičenja, nacinalni kupovi i prvenstva, interkontinentalni kup.

EL – FIBA Kup šampiona / FIBA Evropska liga / Evroliga / FIBA Suproliga

EK – FIBA Kup pobednika kupova / FIBA Evropski kup / FIBA Evrokup / FIBA Kup Saporte / ULEB kup / Evrokup

LŠ – FIBA Kup Radivoja Koraća / FIBA Evrokup / FIBA Evročelendž / FIBA Evropski kup / FIBA Liga šampiona

Tri evropska šampiona sa reprezentacijom: Pešić (Nemačka 1993, Jugoslavija 2001), Obradović (Jugoslavija 1997), Blat (Rusija 2007)

KATEGORIJE