Veseli pred Zvezdu: Najlepše gostovanje

Ma koliko vremena prošlo i ma koliko utakmica odigrao, za Jana Veselog će duel sa Crvenom zvezdom uvek biti „večiti derbi“. Još kada se igra u „Pioniru“… Ni ovaj koji sledi, nije izuzetak.

Najlepše gostovanje – dodao je uz osmeh Veseli, po dolasku u Beograd, gde će sutra od 19 časova, odigrati novi meč sa crveno-belima.

Šta je to što ove utakmice čini posebnima? Veseli kaže.
– Mala je sala, navijači su blizu terena. Protivničkim ekipama nije lako igrati u „Pioniru“. Ali, dosta igrača je već naviklo na takve atmosfere.

I – kakva su očekivanja Fenerbahčea ?
– Kao i uvek, znamo da moramo da igramo borbeno i koncentrisano. Biće teško, verujem da će biti puna dvorana i dobra atmosfera. Nadam se da ćemo dati maksimum.

Šta će biti ključno za pobedu, šta je to što Fenerbahče treba da uradi kako bi slavio?
– Koncentracija! Tu ne smemo da padamo. Naravno, i borbenost mora da bude na visokom nivou. Jer, u takvom ambijentu to ne sme da se dešava.

Fenerbahče je već obezbedio plasman u plej-of. Koliko vam znači što ste taj deo posla završili na vreme?
– Svaka pobeda nam znači za dobru atmosferu u ekipi. Bitno je da se dobija i da se ispravljaju greške koje smo pravili u prošlim utakmicama. Mi ćemo do kraja igrati sto posto.

Fenerbahče je u Beograd stigao jutro posle utakmice protiv Makabija u kojoj je slavio.
– Spavali smo kratko, ali slatko – rekao je uz osmeh. Ali se na njegovom licu umor jasno video.

U odnosu na prošlu sezonu, Fenerbahče je dosta promenio tim. Dvojica najboljih igrača – Bogdan Bogdanović i Ekpe Judo – su otišli.
– Teško je kada se ekipa promeni, svaki početak je težak. Ali, dosta igrača je ostalo, znaju sistem, kako stvari idu u Feneru. Mi smo novajlijama pomogli da se adaptiraju što pre.

To međutim, ne menja ništa kada su ambicije aktuelnog šampiona u pitanju. Uostalom, svi ih vide na fajnal-foru.
– To je naš cilj. Ali nećemo da pričamo unapred. Daćemo maksimum da prođemo.

Da li to što se fajnal-for igra u Beogradu, daje neki ekstra motiv?
– Ekstra motiv smo imali prošle godine, jer se igralo kod nas, u Istanbulu, pred našim navijačima. Ovo sada ima neki značaj. Nismo razmišljali smo o tome gde je fajnal-for, već samo želimo da igramo našu košarku i da se plasiramo na završni turnir. Naravno, ako se plasiramo, biće dosta porodica i prijatelja… Biće lepo.

Naravno da prati igre Bogdana Bogdanovića – sa kojim je delilo svlačionicu u Partizanu i Fenerbahčeu.
– Pratim ga, čujemo se. Ali, ne gledam baš utakmice. Kasno je. Ne mogu da ne spavam. Nije me iznenadio, već godinama igra vrhunsku košarku, na ozbiljnom nivou i logičan je korak to što je otišao u NBA. Srećan sam zbog njega što se lako adaptirao i što igra tako dobro. Šteta što skoro sve gube…

Veseli ima NBA iskustvo i zna koliko je bitno da u prvoj sezoni ima podršku kluba – kakvu Bogdanović očigledno ima, a kakvu on u Vašingtonu i nije dobio.
– Naravno! Treba sve da se poklopi. Trener treba da veruje u igrača. Bogdanu se sve poklopilo super. I on je to iskoristio. Igra sjajno.

KATEGORIJE