“Za prestiž i ponos!”

Srbija je ostala i bez plasmana na Olimpijske igre. Za njih će – zajedno sa još 23 selekcije – morati da igra kvalifikacije. Ali, Orlovi još nisu završili Svetsko prvenstvo. Čeka ju ih još dva meča. Rezultatski nevažna, ali važna zbog samopouzdanja, raspoloženje. Pa i zbog ponosa.

Prvi je sutra od 13 časova, protiv SAD. Dve selekcije kojima su svi predviđali borbu za zlato, razigravaće za plasman od petog do osmog mesta.

Tim povodom, selektor našeg nacionalnog tima Aleksandar Đorđević obratio se novinarima.

– Ne treba da trošim reči. Videli smo utakmicu Francuska i SAD. Francuska je odigrala mirno, zrelo , znali su tačno gde i kako da ih napadnu. Imaju mnogo atleta kao Amerikanci, iskoristili su iskustvo iz raznih liga, ne samo NBA, fantastičnom kontrolom priveli meč kraju.

O duelu sa Amerikancima, Đorđević je rekao:

– Za nas veliki protivnik… Iskreno, spremali smo se za obe reprezentacije, mnogo više za Francuze, misleći da ćemo ih sresti sutra. Očekivali smo da bi nam ta utakmica omogućavala Olimpijske igre. Do toga neće doći. Biće to utakmica za prestiž, utakmica za ponos, za pravi sportski rat. Moramo da je odigramo hrabro i pametno, kao i uvek do sada. Skoro uvek…

Koliko naš tim može u ovoj situaciji da pronađe motiv?

– Maksimalan! Ne pričam o njima, ali naš će biti… Svaka utakmica na SP je izuzetno značajna u karijerama svih nas. Ne znam zašto ne bi bila… Ove dve reprezentacije su slovile za favorite za borbu za medalju, nisu uspele da se dočepaju polufinala…

Atmosfera?

– Svima je krivo. Svi su želeli do poslednje kapi znoja pobedu. Svi mi smo radili celo leto za to, nije lako kada dođe rezultatsko razočarenje. Treba se dići, zatvoriti priču od juče koliko je to moguće, okrenuti se pripremi, želji, ponosu, tražiti najveću motivaciju za sutrašnji meč. Odjeknulo je sve ovo. Nije tek tako jednostavno kako ja to kažem. Nije! Svako to proživljava. Svi nosimo ponos i tugu, radost na kraju krajeva. Za to radimo i zbog toga igramo. Tu treba tražiti motivaciju. Treba se dići, maksimalno, jako, snažno, ponosno. Amerikanci su motiv sami po sebi. I oni su uzdrmani, i oni su bili usporeni. Bez sprinta, bez energije, bez žestine potrebne za igranje ovakve utakmice. Tako je bilo i Australija – Češka. Oseća se tenzija i značaj utakmice.

Da li Vasilije Micić ostaje do kraja u timu na SP?

– Ostaje! – rekao je selektor Đorđević.

KATEGORIJE