Zaharov stiže kod Petruševa

Posle Martinasa Arlauskasa (18, 201cm), krilnog beka Žalgirisa, tačnije juniorske ekipe kluba iz Kaunasa koli je trenutno na poštedi zbog stres frakture stopala, Gonzaga je privolela još jednog talentovanog Evropljanina da od sledeće školske godine obuče dres Buldoga. Radi se o Pavelu Zaharovu (17, 208cm) krilnom centru Montverde akademije, koji je prethodne sezone igrao za drugi tim Zenita iz Sankt Peterburga, a tokom juniorskog turnira Evrolige u Kaunasu bio na ispomoći moskovskom CSKA.

Zaharov koji je ove godine školovanje nastavio u poznatoj privatnoj srednjoškolskoj ustanovi na Floridi, čiji je član prošle godine bio njegov budući saigrač Filip Petrušev, odlučio je da stavi potpis na pismo o namerama da igra za Gonzagu.

– Odlučio sam se za ova potez, jer želim da igram na koledž nivou sa igračima koji su bolic od mene, snažniji i brži. Želim da učim od njih. Gonzaga ima uspeha sa internacionalnim igračima i zato sam odabrao ovaj fakultet – rekao je Zaharov

Rus će tako nastaviti uspešnu tradiciju Gonzage koja je (remek) delo Tomija Lojda pomoćnog trenera i “oba oka” Marka Fjua kada je u pitanju regrutovanje inostranih talenata .

Upravo je Lojd snimio da su za koledž iz Spokena dobri nekadašnji NBA igrači, Francuz Roni Turijaf, Kanađanin Robert Sakrej, Nemac Elijas Heris, ali i Hrvat Mario Kasun (proveo je jednu godinu, ali nije igrao zbog kako je tada navedeno kršenja pravila amaterizma), pa sadašnji NBA asovi, Kanađanin Keli Olinik i Litvanac Domantas Sabonis, bivši evroligaš, Brazilac Žoao Batista, sadašnji, Kanađanin Kevin Pengos, dok se karijera u najjačoj ligi na svetu smeši Japancu Ruiju Hašimuri (projektovan u prvoj rundi drafta 2019), srpskom centru Filipu Petruševu i Francuzu Kilijanu Tiliju (trenutno povređen), bratu Kima Tilija.

Sa dolaskom Zaharova, u timu Gonzage će se sledeće godine naći trojica momaka koji su igrali na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina. Petrušev se sa Srbijom okitio zlatom, Zaharov je sa Rusijom izgubio u borbi za bronzu, dok je Arlauskas osvojio pet mesto sa selekcijom Litvanije.

KATEGORIJE