Aleksandar Đorđević: Srbija je moja velika misija

Pred Bajernom iz Minhena sutra je jako važan meč, četvrtfinale nacionalnog kupa. Rival, najteži mogući, šampion Bamberg, tim koji je godinama u Nemačkoj dominira.

Ali, ako pažljivo slušate reči trenera Bajerna i selektora Srbije Aleksandra Đorđevića možda je došlo vreme da Bamberg padne u drugi plan. Đorđević u velikom intervjuu za “Abendcajtung” govorio o rivalitetu Bajerna i Bamberga, ali i o tome da li je počeo pregovore oko produžetka ugovora koji mu ističe ovog leta.

Da li vam u kancelariji i dalje stoji zapisnik sa utakmice iz 2016. godine kada ste izgubili od Bamberga 90:56?

– Nije više na zidu, ali tu je i dalje u fioci. To je nešto što me tera da idem dalje. Podseća me u kojoj ligi se takmičim i ko je šampion. Mi tek počinjemo da razvijamo naš stil i da pravim šampionski pristup. A na toj utakmici nismo imali šampionski pristup. Tako nešto ne postoji u mom shvatanju košarke. Kako rastemo, kako nam se ređaju utakmice jasno mi je da više ne viđam takvu vrstu razočarenja – počeo je priču Đorđević anegdotom koja u potpunosti oslikava njegov karakter.

Da li Bajern može da preuzme primat od Bamberga?

– To nam je cilj. Mi smo izazivači i tek treba da nešto oduzmemo Bambergu. A to moramo da zaslužimo.

Ali Bajern je lider u ligi? I pobedili ste Bamberg ove godine 77:68?

– To je sitnica. Ništa još nismo postigli. Nikada ne smete da podcenite srce šampiona. A to je Bamberg. Oni su najbolji u Nemačkoj. Godinama su najbolji. I potrebna je mentalna snaga da ih pobedite. Kada sam došao u klub svi su samo govorili o tome koliko je Bamberg osvojio titula. A sada, znamo da možemo da ih savladamo. I svaki dan naporno radimo kako bismo imali tu mogućnost ponovo.

Možda to učinite već u nedelju?

– Možda. Ali, i tada priča nije završena. To bi bio samo korak u ostvarenju naših ciljeva ove sezone.

Da li utakmice Bajerna i Bamberga mogu da se porede sa najvećim derbijima u Evropi?

– Da. Nema razlike u odnosu na mečeve Reala i Barselone, Olimpijakosa i Panatinaikosa ili Zvezde i Partizana. Svaka država ima svoje veliko rivalstvo. Takvi duelu su dobri. Oni nas teraju da napredujemo.

Ističe vam ugovor ovog leta. Da li ste počeli pregovore o novom?

– Ne. Ovde sam da uradim posao na najbolji mogući način. Ne brinem o takvim stvarima. A ako čelnici smatraju da je vreme da pričamo o ugovoru, spreman sam.

Da li biste ostali u Bajernu sledećih deset godina?

– To je jedini način da trenirate jedan tim.

Porodica vam se preselila u Minhen?

– Da. Mlađa ćerka i supruga. Starija je u Londonu. Ali, sve tri vole Minhen. Porodica je razlog zbog koga ustajem svako jutro.

Bili su vam podrška i kada ste završili igračku karijeru i u momentima kada vam se košarka smučila?

– Tada mi je bilo košarke preko glave. Bilo mi je previše svega. Želeo sam da provodim vreme sa porodicom. Da budem tu dok mi deca odrastaju. I četiri godine sam bio sa njima. Ali, bio sam u vezi sa košarkom i tokom tog perioda. To je za mene prirodno, kao što je za ribu prirodno da bude u vodi. Tako je i meni rad u reprezentaciji Srbije. To je moja zemlja. To je moja velika misija.

Ne brine vas da će jednog dana rad u Srbiji i rad u Bajernu da vam postanu teret?

– Moja strast prema košarci je ogromna. Kada izađem na teren, srce jače kuca. Zato i znam šta radim. Moj posao je prelep – završio je Đorđević.

KATEGORIJE