Bogdanović: Spreman sam za ulogu lidera

Bogdan Bogdanović do sada je u reprezentaciji Srbije igrao beka šutera, ali će na Evropskom prvenstvu, silom prilika, morati da preuzme i značajan deo obaveza na polju organizacije igre “orlova”. Bez Teodosića i Markovića, pozicija plejmejkera je možda i najviše oslabljena u odnosu na prethodna takmičenja.

Selektor Aleksandar Đorđević u utorak je saopštio da su Nemanja Nedović i Nikola Kalinić poslednji otpali iz tima i da neće putovati u Istanbul, tako da se od 17 igrača sa početka priprema došlo do 12 isključivo kriterijumom zdravlja i fizičke spremnosti da se iznesu napori Evrobasketa.

“Ova godina je specifična u lošem smislu, naravno zbog povreda. Malo se šalimo da je pred Evropsko prvenstvo napravljena prirodna selekcija, ali šta je tu je, idemo u Istanbul da se borimo i sa tim. I da izvučemo maksimum”, rekao je Bogdanović novinarima na poslednjem treningu, u hali “Ranko Žeravica”.

Da li te opterećuje liderska uloga?

“Taj osećaj sam prevazišao ranije. Jeste da je sada to na još većem nivou, ali generalno nema velike razlike. Mislim da sam spreman”.

Grupnu fazu Srbija će igrati u dvorani Fenerbahčea, što su za Bogdana “domaći” koševi.

“Videćemo kako je kad dođemo dole. Mislim da će mi pomoći što ćemo igrati na koševima na koje sam navikao”.

Uprkos problemima, osmeh je uvek prisutan na licu sjajnog beka.

“Naravno. I Sale nam uliva neverovatnu dozu samopouzdanja. Pored svih pehova ovog leta, pokazali smo da i dalje igramo dobro, ali ipak mi je krivo, pogotovo što će se EP igrati sve ređe, tako da je ovo bila jedna od poslednjih šansi da ta generacija 2014. opet zaigra zajedno… Ne kažem da će se neko oprostiti od reprezentacije, ali može uvek nešto da iskrsne, zdravlje igrača se uvek stavlja u prvi plan. Šta je tu je, mi koji smo tu i koji smo zdravi moramo da se borimo i damo sve od sebe”.

Da smo kompletni?

“Ni tada ne bi ništa bilo sigurno. Desi se da imaš loš dan, da protivnik odigra savršeno, pa izgubiš polufinale ili finale”.

Sa koje pozicije je najbolje otići u “nokaut” fazu?

“Nikad nismo kalkulisali, ni gledali unapred. Prva je Letonija, spremamo se za njih, pa za Rusiju i Tursku. Raspored je težak, idemo meč po meč, videćemo kako stoje stvari”.

Prve tri utakmice u grupi su “na papiru” najteže, tako da neće biti laganog uvođenja u turnir?

“Ne znam koliko to može da škodi ili prija… Mi moramo da budemo spremni na sve, kako god okreneš. Utakmice u grupi su bitne, ali najbitniji su osmina i četvrtfinale, kada treba biti na visokom nivou i ući u borbu za medalje”, konstatovao je novi košarkaš Sakramento Kingsa.

KATEGORIJE