Bole me povrede Tea i Gagija

Reprezentacija Srbije danas putuje za Kinu gde je od 31. avgusta do 15. septembra očekuje Svetski kup. Prethodno će “orlovi” odigrati još tri pripremna meča. Kako se i očekivalo, posle povreda, Dragan Milosavljević i Miloš Teodsić koji su došli da požele srećan put drugovima iz reprezentacije, što govori o velikom zajedništvu, neće biti u avionu, ali selektor Aleksandar Đorđević ne dozvoljava da izostanak dva važna šrafa u njegovoj mašineriji, utiče na moral….   

– Već smo dugo zajedno, ispratili ste nas jako lepo, veliko hvala sa moje strane. Mislim da su momci zalaganjem i profesionalizmom to apsolutno zaslužili. Što se tiče rada i obaveza i turnirskih takmičenja po planu, ali su se desile povrede koje najviše brinu. Pre svega ponovo jedna velika lična i zahvalnost kao selektora svima njima. Ono što se desilo Draganu Milosavljeviću je najteža povreda košarkaškog igrača, mnogo nam je krivo. On je mnogo dao reprezentaciji, ne samo na igračkom već i na ljudskom planu. I dalje je veliki deo ekipe.

Objasnio je i situaciju oko Tedosićeve povrede.

– Napravili smo magnetnu rezonancu ponovo. Ruptura postoji od 4,5 milimetra i onemogući će Tea da putuje sa nama. U dogovoru sa njim, nažalost, 99 odsto je da kapiten neće biti na Svetskom kupu. Još jedan veliki gubitak za ekipu, kako igrački, tako i liderski, ljudski. Jednostabno, moramo da budemo svesni da što pre usmerimo oružja na drugu stranu, da vidimo kako. Njih dvojica su bili sigurni putnici za Kinu u mojim planovima.

U Kini Srbiju čekaju još tri utakmice, a najteža će da bude sa Italijom (23. avgust), koju je lako pobedila na Akropolis kupu.

– Biće najteža, jer je ta pobeda bila nerealna, može da nam zamaže oči, da nas poljulja, da poremeti našu stabilnost na zemlji. Taj protivnik nije imao trojicu najboljih igrača: Heketa, Galinarija i Datomea. Samo je pitanje da li će igrati na Svetskom kupu, ali su svi otputovali iz Atine tamo. Biće to drugačija utakmica sa Italijom, što bi i dobro došlo, da nas malo dohvate i probude nas.

Potom sledi meč sa Novim Zelandom (25. avgust).

– Novi Zeland je stari protivni kojeg mnogo poštujemo i njihovu privrženost zemlji kako igraju. Sećate se da su nas u Vršcu namučili, a potom pobedili u “Pioniru” pred odlazak na Svetski kup 2014. Dešavalo se da i gubimo na velikim takmičenjima od njih, to je dobar znak. Oni igraju brzu košarku, odlična su priprema za drugu utakmicu u grupi, protiv Filipina koji imaju sličnu fizionomiju, igraju sa mnogo tranzicije i mnogo niskih igrača, jer imaju visinski hendikep.

Poslednja provera je protiv Francuske (27. avgust).

– Izgubili su dvojicu igrača iz petorke, Ertela i Moermana koji su zadobili teške povrede. Video sam da se 12 vrhunskih igrača povredili na pripremama. Moramo da stavimo veliki znak pitanja ispred kalendara, fizičkih napora i svega što igrači rade tokom liga i potom igrajući za reprezentaciju. Verujte mi, kada se Gagi povredio, došlo nam je da jednostavno utičemo na sve to, da utičemo na njihove karijere. Stalno pominjemo izlizane reči i vrednosti u njima, zato su ovi šampioni, čast je igrati za zemlju. Ali, kada se ovo desi, sigurno ima i doza straha u drugima. To moramo da rešimo svi zajedno, mi iz federacija i ljudi koji vode košarku. Da utičemo da se usklade kalendari. Košarka se ne igra u kancelarijama, već samo na terenu. Ona koja se sviđa i zbog koje su pune dvorane u Areni, Kaunasu i Atini. Samo zbog Teodosića, Milosavljevića i svih koji na terenu plene i oni su ti u koga se navijači zaljubljuju. Mi bez njih ne vredimo ništa.

Pomenuo je Đorđević i Lučića, koji je propustio nekoliko utakmica zbog povrede.

– Lučić je želeo u Litvaniji da igra, oni su takvi momci, dešavalo se da tvrdoglavošću i hrabrošću naprave samo veću štetu. Sada smo imali iskustvo, da ih zaustavimo. On će raditi individualno u Kini i nadam se da će biti ful, da u drugoj, sigurno trećoj utakmici može da igra. Radio je izvanredno, potpuno je spreman, kao i svi igrači. On može da izdrži taj fizički napor, tu sam izuzetno pozitivan.

NBA pravilo nije dozvolilo da se reprezentacija kompletira od prvog treninga.

– Postoji još margina poboljšanja uigranosti, nismo svi bili na okupu sve vreme, posle su se priključivali. Neki su već u sistemu i znali su, neki su bili ranije, kao Jokić. Trebalo im je samo malo, oni su vrhunski majstori koji znaju i sa njima je lepota raditi. Svaki tajm-aut, svaka priča, čak i zagrevanje pred utakmicu koriste nam da polako ubacujemo nove stvari i dolazimo do još bolje uigranosti. Mislim da će ove tri pripremne utakmice i sama ta prva faza kako je određena satnica za našu reprezentaciju, da se bolje uigramo još bolje.

Kompozicija tima?

– Uvek se pravi selekcija igrača i računa se na nešto što može da se desi, a nije planirano, da anticipiramo ako dođe do problema. U ovom trenutku sam jako zadovoljan. U Španiju smo 2014. išli sa šestoricom visokih i šestoricom niskih, sa četvoricom klasičnih petica i dvojicom krilnih centara. Može da se desi da ćemo to ponoviti. Postoje ideje vezane za pomeranje igrača za pozicije, ali to je nešto što nam daje dobra rešenja. Imamo visinu, impoznatnu fizičku prednost, u mojoj glavi se stvara nešto o čemu moramo da ćutimo, da ne kažemo nikome. Recimo, igrač kao Bjelica može da bude izuzetno koristan, probali smo da ga spustimo i na trojku, gde može da kreira iz driblinga, kontrola lopte mu je izuzetna. Mnogo se toga izrodilo, iako imamo prepopznatljiv sistem koji nam daje sigurnost.

Stručni štab?

– Svaki od njih ima velike zasluge u našoj svakodnevici, svih godina. Koristim uvek priliku da im se zahvalim. Darko Rajaković je došao sa velikim entuzijazmom i određenim znanjem iz njegove lige, NBA. Odradio je svoj deo posla jako dobro, kao i svi ostali u stručnom štabu, kao i fizioterapeuti. Povešćemo ih trojicu u Kinu, prvi put. Svakodnevno i svaku noć su imali pune ruke posla. Odradili su odličan posao.

Apel na FIBA?

– Već je generalni sekretrar uputio mejl FIBA gde je stavio u CC i sve. Mislim da tako moramo da reagujemo. To nije podizanje glasa, već sportsko razmišljanje, okrenuto ka boljitku košarke globalno. To je naš zadatak. Kada krene takmičenje, nema mesta da se gubi koncentracijai. Mi insistiramo na tome da apsolutno FIBA mora da reši da dopusti 14 igrača na takmičenja. Ne vidim razlog zašto da ne. Čak i taktički, a posebno za ovakve stvari. Setimo se 2011. kada su se dvojica spoljnih igrača povredila i ostali smo sa disbalansom koji nismo mogli da rešimo. Zašto ako imamo sjajne košarkaše, veliku selekciju, rad koji postoji. Postoji nešto dublje ovde, to je slika srpske košarke.

KATEGORIJE