Čović potvrdio – Tomić nije više trener Zvezde

Ništa vanredno. Prosto – dugo se nisu „družili sa novinarima“. Pa su rešili da danas održe „redovnu konferenciju za štampu“. Tako je izgledao uvod u izlaganje Nebojše Čovića, predsednika Crvene zvezde mts, na konferenciji za medije, koja je sazvana posle poraza od Krke – već drugog neuspeha u ABA ligi – a koji je za „posledicu“ imao odlazak trenera Milana Tomića.

To je bilo i prvo pitanje za Čovića. Što je on i potvrdio.

– Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom. I to u najboljem redu i prijateljskim odnosima. Zahvalni smo mu, on nama. Klub je sa njim osvojio tri trofeja, vratio je Zvezdu u Evroligu. Sve je u najboljem redu. Nije bilo nikakve ujdurme – rekao je Čović.

Prvi čovek crveno-belih je dodao i da nije baš da nije bila praksa Crvene zvezde da se rastaje sa trenerima u ovom delu sezonu, podsetivši na sezonu kada je promenjen tadašnji trener Milivoje Lazić.

– Zajedno smo analizirali situaciju i došlo do zaključaka koji bi trebalo da pomognu klubu koji je pod stalnom patološkom pritisku – dodao je Čović.

Sa priče o treneru, prešlo sa na priču o finansijama, pošto  je minisatar finasija, Siniša Mali izneo podatak da je Zvezdi u periodu od 2014. do 2019. godine ukupno uplaćeno 1,626 milijarde dinara i to bez PDV-a

– Naše cifre i njegove cifre koje je objavio u vezi sa Zvezdom se potpuno slažu – dodao je Čović.

Potom je izneo tačne podatke koliki će biti budžet Zvezde u tekućoj sezoni.

– Naš budžet ove sezone biće 8,3 miliona evra. Ne možemo da imamo manji budžet od 5,5 miliona. U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone, koje smo u potpunosti izmirili. Ako se to uporedi sa rivalima u Evroligi, gde CSKA ima 40,7 miliona evra, Himki 33,3 miliona, Zenit 26,6…

Upitan da li je razmišljao o otkazima igračima, Čović je odgovorio odrično.

– Za sada imamo dobru selekciju, ali ništa ne mogu da isključim. Dobro sarađujemo sa FMP-om, a tamo odlično napreduju igrači. Čak i oni koji dođu iz drugih klubova, koji su ih digli u visinu, pa ih tresnuli o zemlju. Sarađujemo sa OKK Beogradom, sa Tamišom… Imamo odakle da povučemo igrače, ako bude bilo potrebe – rekao je.

Osvrnuo se i na zdravstvene probleme pojedinih igrača.

– Nadam se da će problem sa Braunom biti regulisan za dvadesetak dana, pa i da će Kuzmićeva problem biti rešen za 10-12 dana. Bilo je problema i sa Gistom, Perperoglom, ali se nadamo da će biti kompletni.

U oceni sezone, rekao je da svi treba da budu strpljivi i da veruju jedni drugima, jer sezona je duga.

Čović je odgovorio i na pitanje da li je moguće da se ponovi slična situacija kao nedavno sa Dušanom Alimpijevićem, odnoso da li je opcija za trenera Zvezde sadašnji trener FMP-a, Vladimir Jovanović. Podsećajući na uspehe koje je Alimpijević tada napravio, ali i kako je Zvezda tada izgubila titulu u ABA ligi, Čović je rekao:

– Sve analiziramo, ali ne žurimo nigde. Ko god bude novi trener, imaće podršku svih u klubu. Niko ovo nije planirao, ali sve to je sport, posao. Mi nemamo para da plaćamo trenere 500 ili 600 hiljada evra i da mu uz to dajemo auto ‘A’ klase, stan od 100 kvadrata. Te pare nemamo. Zagovornici smo da se i mladim trenerima daje šansa. Kako je jedan Duda Ivković postao vrlo iskusan trener? Kako je jedan Željko Obradović postao trofejni trener? Željko je noć pred put u Istanbul trebalo da bude smenjen. Moramo da pomažemo mladim ljudima, jer Srbija ostaje bez trenera, a mi nismo baš dobar ambijent za strane trenere. Teško to prolazi. Strani treneri da bi bili ovde licencirani u KSS moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili da imaju određeni trofej u NBA ili da su osvojili Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Videćemo, polako.

Otkrio je i kolika je plata najplaćenijeg igrača Zvezde.

– To je 500 hiljada evra. Naši rivali imaju plaćenije igrače, ali svako vodi svoju politiku.

 

KATEGORIJE