CSKA je ponovo na tronu

CSKA je osmi put u klupskoj istoriji osvojio Evroligu.

U izuzetno interesantnom finalu moskovska “armija” je diktirala dešavanja na parketu, imala je i dvocifrenu prednost u nekoliko navrata i delovalo je u par navrata da je Anadolu Efes pred kapitulacijom.

Tokom prvog poluvremena bilo je i 14 poena prednosti za tim Dimitrisa Itudisa. Larkin je bio zaustavljen, Micić izbačen iz igre…Sve je išlo na ruku igračima CSKA. O onda se dogodilo neočekivano. Efes je pronašao ritam, Krunoslav Simon je namestio ruku i umesto sigurne prednosti ruskog tima poveo je turski.

Detalj koji je možda i odlučio pobednika bila je četvrta lična greška Danstona. Alfa i omega Efesove odbrane morao je na klupu u 26. minutu utakmice  kako bi se sačuvao za dalji tok meča. I CSKA je to znalački iskoristio. Razigrani Higins i Klajburn trojkama su ponovo odveli ruski klub na respektabilnih 63:52. U tom momentu CSKA je imao sjajnih 17-12 u šutu za tri poena.

Efes je tezu da su tim velikog srca dokazao u više navrata do kraja meča. Pokušavali su Larkin, a zatim i Danston da vrate Efes u igru. Zakucavanje Moremana u kontri donelo je samo minus četiri (75:71) na nešto više od šest minuta pre kraja.

A onda je do tada neprimetni i ličnim greškama opterećeni De Kolo ubacio trojku, Ataman je dobio tehničku, Higins još jednom pogodio… Četiri minuta pre kraja CSKA je ponovo imao veliku prednost – 83:71.

Nade navijača Efesa rasplamsao je Micić trojkom, a onda i nesportska lična Heketa posle koje je prvo Danston pobodio dva slobodna bacanja, a zatim i Larkin za minus četiri (85:81) sa koliko se ušlo u poslednjih 110 sekundi četvrte četvrtine. Na dva uspešno izvedena slobodna bacanja Higinsa, Larkin je uzvratio sa dva promašaja, a onda i posle serije skokova u napadu i Micić nije pogodio.

Na 27 sekundi pre kraja moglo je sa sigurnošću da se kaže CSKA je osmostruki šampion Evrolige.

Anadolu Efes – CSKA 83:91 (20:29, 22:15, 20:24, 21:23).

ANADOLU EFES: Larkin 29 (10-4 za tri), Bubua 3, Balbaj, Motum 4, Sanli, Moerman 2, Tunčer, Plajs, Micić 10 (9-2 za tri, 5 as), Anderson 7, Danston 13 (10 sk), Simon 15 (6-3 za tri, 10 sk).

CSKA: De Kolo 15, Bolomboj, Peters, Uhov, Rodrigez 6, Voroncevič, Klajburn 20 (6-4 za tri), Higins 20 (5-4 za tri), Heket 7, Kurbanov 7, Hajns 9, Hanter 7.

KATEGORIJE