Đorđević: Moja najdraža pobeda

Selektor Srbije, Aleksandar Đorđević, nije imao ni najmanju primedbu na igru njegovih izabranika:
– Izuzetno važna pobeda za srpsku košarku. Ne znam koliko je uopšte bilo moguće očekivati da odigramo na ovakvom nivou, izuzetno sam ponosan i zahvalan sam momcima koji su se pojavili. Mnogo sam ponosan što treniram ove igrače, ovu grupu, presrećan sam zbog ove pobedu. Rekao sam  i njima u svlačionici da je ovo jedna od mojih najdražih pobeda. Ne lažem, bio sam pun želje da pobedimo, smatram da je ovo početak. Bez obzira šta se desilo nemamo pravo da se okrenemo prema tome što je bilo pre par meseci. Gradimo kuću, opet, od temelja. Sa entuzijazmom koji se vidi na terenu. Ovo je bio jedan od mojih najvećih izazova, zbog specifične situacije u koju nas je ovo takmičenje stavilo, ali i malo vremena za pripremu sa mnogo novih igrača, lica, mladih igrača koji su radili sjajan posao za ova tri dana. Poseban je osećaj za mene, ali je najvažnija pobeda. Iako je Marko Simonović rekao da je srećan, možemo bolje. Moramo da se oporavimo, da skupimo energiju, da analiziramo Gruziju i pripremimo se da odigramo najbolje što možemo. Težak izazov je pred nama.
Kada je reč o utakmici protiv Austrije, Đorđević je precizan.
– Austrija je ekipa koja se nije promenila. Oni su u automatizmima i u odbrani i u napadu. To se jasno vidi, zato sam i zadovoljan. Vodili smo igru, početak treće četvrtine je bila reakcija od strane Austrije, ali smo brzo uspostavili rezultatsku ravnotežu. Bio je veliki izazov. Čovek u ovakvim trenucima, da smo imali više igrača iz sistema, bilo bi lakše. Mnogo je lakše sa Mačvanom, Simonovićem, Raduljicom i Birčevićem koji znaju šta tražimo, ali je potpuno nova terminologija za nove igrače. Odakle krenećemo da sastavimo igru koja treba da prezentuje košarku sile kakva je Srbija. Zato je bilo zahtevno, ne puniti detaljima glave igrača, ne opteretiti važnošću utakmice, individualnom igrom što svako od njih, posebno mladi, žele da pokažu da su zaslužili. Mi koji smo dugo zajedno znamo da napravimo opušteniju atmosferu da pomogne igraču da na teren sruči sve od svojih kvaliteta. Znate da nikada nisam zadovoljan, može bolje protiv Gruzije koja je izgubila od Nemačke. Moramo opet da ih uvedemo u takmičarsko fanatični pristup.

Ko će igrati od ovih momaka  na meču protiv Gruzije?

– Svi ovi momci će biti i dalje sa nama. Odlučićemo na prepodnevnom sastanku da li ćemo pozvati igrače iz Zvezde. Specijalno Zvezdi se zahvaljujem koja je imala težak meč što je dozvolila igračima da dođu. Na nama je da odlučimo da li uopšte ima vremena da ih ubacimo kroz trening. Ovi momci su, ipak, prošli kroz dosta ova tri-četiri dana. Gruzija jeste po imenu košarkaška nacija veća od Austrije, ali u ovakvim utakmicama ekipa kakva je Austrija nema šta da izgubi u atmosferi koja im to dopušta. Takvih mečeva se najviše pribojavamo i najviše želimo da pripremimo sa navjjvećom ozbiljnosti.

Kako ste zadovoljni posetom?
– Igrala je i Srbija. Zar ovu Srbiju pravi ljubitelji ne žele da vide, ovakve momke koji pokažu ovako nešto. Izvini te molim vas, ali ja bih voleo da gledam ovakvu Srbiju. Da sa njima uđem u bitku, voleo bih da vidim pun “Pionir” jer mislim da ovi momci koji nose dres to i zaslužuju. Veliko hvala i Novaku Đokoviću. Najveći sportista Srbije svih vremena, nejgov dolazak je veliki gest velikog čoveka i sportiste. Ali ne hvala samo Noviaku, već i Dudi Ivkoviću, Nikoli Lončaru, moru drugih ljudi. Svima koji su došli u dvoranu. Samo ne Štimcu. Kaže ja sam uvek tu da pomognem. Pa evo, nije bio. Šalim se, ljudina je, zaslužio je posvetu Saveza – zarvršio je Đorđević.

KATEGORIJE