“Dobro došli u Kinu”

Više puta je ponovio kako će učiniti sve da saigračima iz reprezentacije učini lakšim, bezmalo, jednomesečni boravak u Kini. Najavio je i da će pisati svojevrstan „vodič“. Nije ga napisao, ali jeste snimio. U dokumentarnom filmu, trajanja oko pola sata, koji prati njegov deo karijere u Kini, Miroslav Raduljica je pričao o svemu… O životu u Kini, specifičnostima košarke u kineskoj ligi, šta je sve „šunjaući“ se po Đangsuu otkrio, koliko mu je bitno da upoznaje razne narode i njihove kulture.

Film je snimljen u produkciji kuće “Two rivers”, koju čini tandem Boško Čukić – Miodrag Kolarić, i prati Raduljicu i njegove Đangsu Dragonse na dva gostovanja, jedan deo filma snimljen je i u samom Đangsuu. I zove se – simbolično – “Dobro došli u Kinu”.

– Moj život u Kini stvarno je najvernije prikazan na ovom filmu. I baš mi se dopada kako je ispalo – priznao je novinarima posle pretpremijere filma u lokalu „Čoper” i sam Raduljica.

Dodajući da je sportski život pun izazova, da je svaki dan novi izaov Raduljica je nastavio priču:
– Moraš da budeš najbolja verzija sebe da bi tamo preživeo. Naravno, u sportskom smislu, jer je to moderna zemlja u kojoj ima sve što je potrebno jednom strancu.

Film je otkrio i šta je veliki problem.
– Komunikacija! Nemaš za šta da se uhvatiš u njihovom jeziku. Čak ni jednostavna gestikulacija ne funkcioniše tek tako. Oni se i prepadnu kada ja pričam ono malo kineskog što sam naučio. Mnogo im je teško da nauče naše jezike, kao i nama njihov. Velika je kulturološka razlika koja je meni istovremeno mnogo zanimljivo.

Posle svega priznao je i da bi voleo da dugo ostane u Kini.
– Liga kratko traje, mogu da igram košarku, ali i da i uživam, istražujem. Voleo bih da pomognem da se tu košarka razvije, da raste. To mi je dovoljna satisfakcija i nada da ostanem tamo koliko mogu.

Reprezentacija, a sa njom i Raduljica, sutra putuje baš u Kinu.
– Često me zafrkavaju da mi je tamo kuća. I to jeste miran život koji mi prija. Koliki god da je haosa deset miliona stanovnika, mene niko ne dira. U toj širini se osećam svoj na svome.

Film će biti emitovan  na programu RTS, pred start Svetskog prvenstva.

KATEGORIJE