Evroliga: FIBA više neće moći da preti kaznama

Presuda Evropske komisije da Međunarodna klizačka federacija propisuje stroge kazne za sportiste koji učestvuju u takmičenjima koja nisu pod njenom ingerencijom kršeći zakon o zaštiti konkurencije u EU, s puno pažnje dočekana je u košarkaškim krugovima, zbog uticaja na višemesečni rat FIBA i Evrolige.

Tom odlukom daje se mogućnost paralelnog delovanja privatne ligi kao što je Evroliga sa FIBA, bez mogućnosti da Svetska košarkaška federacija sankcioniše igrače ili klubove zato što igraju u takmičenjima pod okriljem EKA.

Tim povodom Evroliga se oglasila saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

– Sa obzirom na nedavno objavljenu odluku Evropske komisije o pritužbama dva profesionalna klizača na ledu protiv Međunarodne klizačke federacije, Evroliga želi da kaže sledeće:

1. Evroliga pozdravlja i podržava odluku Evropske komisije, jer brani slobodu sportista da učestvuju u takmičenju po izboru, čak i ako to takmičenje ne organizuje Međunarodna klizačka federacija.

2. Evroliga je oduvek branila slobodu izbora košarkaša, trenera, službenih lica, sudija, klubova i nacionalnih šampionata, protiv sankcija i pretnji kaznama, koje je nametnula FIBA. Kao direktna posledica presude Međunarodnoj klizačkoj federaciji, FIBA više neće moći da:

– Sankcioniše ili preti sankcijama klubovima koji učestvuju u takmičenjima pod okriljem EKA (Evroliga i Evrokup), umesto u takmičenjima u organizaciji FIBA (FIBA Liga šampiona, FIBA Evropa kup).

– Sankcioniše ili preti sankcijama nacionalnim šampionatima čiji klubovi odluče da učestvuju u EKA takmičenjima, umesto FIBA.

– Sankcioniše ili preti sankcionisanjem službenim licima i sudijama koji rade u EKA takmičenjima.

– Sankcioniše ili preti sankcijama nacionalnim federacijama, uključujući i nacionalne selekcije, zbog klubova sa njihove teritorije, koji odluče da igrau EKA takmičenja.

3. Posle mnogo napora da reši probleme sa FIBA, Evroliga je 2016. godine uputila žalbu Evropskoj komisiji sa upozorenjem da FIBA sprovodi postupke slične Međunarodnoj klizačkoj federaciji, tražeći da se izbrišu ili promene brojni članci koji sprečavaju slobodu izbora klubova, igrača, trenera, zvaničnika i službenih lica da učestvuju u takmičenjima koja nisu priznata od strane FIBA, i koja omogućavaju FIBA da izrekne teške sankcije. Ovi članci su pronađeni u statutu FIBA, internim pravilima FIBA, podzakinskim aktima i propisima FIBA Evrope.

4. Evroliga pozdravlja odluku Evropske komisije, jer predstavlja presedan u obezbeđivanju slobode izbora sportista u svim sportovima (kao i klubovima i organizatorima takmičenja), jer Evropska komisija zahteva od Međunarodne klizačke federacije da zaustavi nelegalno ponašanje, kao i “Da ne nameće ili preti sa neopravdanim kaznama za sportiste.

Evroliga ostaje posvećena pronalaženju sporazuma sa FIBA koji omogućava dugoročnu i stabilnu saradnju, kao i zajednički rad svih košarkaških aktera na razvijanju sporta širom sveta – stoji u saopštenju Evrolige.

KATEGORIJE