“FIBA je naterala igrače da biraju”

Od trenutka kada je FIBA unela revolucionarne promene u sistem takmičenja, mnogo polemika je vođeno. Svi su imali svoje argumente “za” i “protiv”. S tim da je ovih drugih bilo daleko više. Ali, vremenom su ljudi prihvatili ovu ideju i pronašli način  da se organizuju u skladu sa njom.

Iako Greg Popović, selektor SAD, ne dozvoljava da se priča o onima koji nisu došli, već samo o momcima koji su tu, činjenica je da to nije najbolji tim koji su Amerikanci mogli da okupe. Čak ni drugi najbolji. Što je na kraju krajeva, rezultiralo ispadanjem već u četvrtfinalu. Što se na velikim takmičenjima ne događa često, kada su Amerikanci u pitanju.

E sad – mnogo je razloga zašto je Popović nekoliko puta morao da menja spisak. Dejvid Stern, bivši komesar NBA misli da je to zbog toga što najveće zvezde nisu želele da dva leta za redom igraju na velikom takmičenju. U intervjuu za “The Undefeated” Stern je objasnio zašto tako misli.

– FIBA je pogrešila što je pomerila Svetski kup u “neparnu” godinu. Rezultat je to što igrači jednog leta moraju da igraju Svetsko prvenstvo, pa da se vrate u sezone, pa da onda leto kasnije igraju na Olimpijskim igrama. Mislim da je to primoralo mnogo igrača da “biraju” između takmičenja koja će igrati tokom leta. I to je to.

Ali, to ne mora – naravno ako ne rezultira neuspehom, kao što je na kraju bio slučaj sa Amerikancima – da bude tako loše.

– Ustvari, meni se sviđa to što je na Svetskom prvenstvu mnogo mladih igača.

 

KATEGORIJE