FIBA: Novi kalendar štiti igrače

Svetska košarkaška federacija izdala je saopštenje u kome objašnjava kako će novi globalni kalendar, koji stupa na snagu ove jeseni, “omogućiti košarci da ostvari svoj puni potencijal, ali i koristiti igračima”, tako što će ih rasteretiti dela obaveza koji su imali u prethodnom periodu.

FIBA ističe da će igrači jednom u četvorogodišnjem ciklusu imati slobodno leto, dok će u godini održavanja Svetskog prvenstva i kontinentalnih šampionata imati najmanje mesec dana odmora po završetku klupske sezone.

Čak je izračunato da će prosečan svetski košarkaš-reprezentativac po novom kalendaru imati 26 odsto manje obaveza, što će “značajno umanjiti rizik od povređivanja”.

FIBA ističe da će pripreme nacionalnih timova za EP, SP i Olimpijske igre ubuduće trajati najviše 28 dana, a da će uoči “prozora” za kvalifikacione utakmice (novembar 2017-18, februar 2017-18 i jun 2018) igrači imati obavezu da treniraju sa reprezentacijom samo dva dana. Izuzetak je septembarski “prozor” 2018, kada će pripreme posle letnje pauze moći da traju i 14 dana.

To što će se kvalifikacije igrati u šest termina daće šansu selektorima da rotiraju igrače, pa će i na taj način biti dat prostor za odmor i oporavak, kao i šansa većem broju igrača da zaigraju za reprezentaciju i afirmišu se.

KATEGORIJE