Italija na EP bez Galinarija

Nervoza ispoljena na drugoj pripremnoj utakmici reprezentacije Italije ovog leta, koštaće NBA asa Danila Galinarija nastupa na Evropskom prvenstvu.

Krilni igrač, koga su Denver Nagitsi nedavno “trejdovali” u Los Anđeles Kliperse, nije otrpeo “prljav” potez košarkaša Holandije Džita Koka, već je ušao u fizički sukob sa njim i zadao mu udarac pesnicom u glavu. Tom prilikom mu je naprsla kost u korenu palca desne ruke i on će prema prvim prognozama morati da miruje mesec dana, što ga eliminiše iz konkurencije za 12 odabranih selektora “azura” Etorea Mesine.

U ovom bizarnom incidentu jedini su dobro prošli Klipersi, koji će u septembarskom trening kampu imati odmornog i zdravog košarkaša, od koga se očekuje da u novoj sezoni bude deo startne petorke.

Italija će prvu fazu Eurobasketa odigrati u Tel Avivu, u B grupi. Osim domaćina, Izraela, rivali će joj biti Litvanija, Nemačka, Gruzija i Ukrajina.

Galinari je učestvovao na dva velika međunarodna takmičenja u seniorskoj konkurenciji – na EP 2011. u Litvaniji, kada su “azuri” bili u grupi sa Srbijom i na kraju zauzeli tek 20. mesto, pa na EP 2015, gde su bili šesti, takođe uz poraz od Srbije u prvoj fazi. Time su ušli u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre, ali su jula 2016. u finalu turnira u Torinu izgubili od Hrvatske (78:84 posle produžetka) i ostali bez “vize” za Rio de Žaneiro.

 

KATEGORIJE