NBA

Legenda Detroita: Marjanović nije “nakaza”, već jedini pravi centar u NBA

Oni koje sebe smatraju pravim ljubiteljima košarke sigurno su svesni ko je i kakav je igrač bio Rik Mahorn.  Za one koji ne pamte reč je o NBA šampionu iz 1989. godine. Čoveku koji je dobio “titulu” najlošijeg od svih loših momaka dok je branio boje Detroita. Članu čuvene genercije Detroit Pistonsa, u vreme dok su nosili nadimak “Bad boys” i nezvanično jedanom od “najprljavijih” igrača koji je igrao u NBA. Udarao je protivnike, izaivao tuče na terenu, laktovima lomio arkade…A kada su njega udarali, i to pesnicma u glavu, on je često ostao u mestu ukopan i samo se smejao rivalu u lice.

Dakle, reč je o čoveku koga tokom karijere (a onda je trajala od 1980. do 1999. godine) sigurno ne biste voleli da vidite u nekoj mračnoj uličici.
E taj čovek, sada ima 59 godina. Radi kao radio analitičar Detroit Pistonsa i na Sirijus XM NBA radiju. I on je govrio o Bobanu Marjanoviću.

– Boban je igrač koji donosi nove dimenzije timu. Njega ne možete da zaustavite ispod obruča. On će postići poen kada je ispod table. Ali, on nije neka nakaza koju bi trebalo da gledate. Ja ga volim pošto ima neveorvatne sposobnosti. Ume da pogodi skok šut. Pa polu-horog. On je pravi centar i igra kao što centri treba da igraju. Koliko ima igrača u NBA koji igraju kao on? Nema ih. Svi nešto trče da šutiraju trojke…

Da ste vi bili visoki kao što je to Boban, da li biste dominirali ligom?

– Da sam bio visok kao on dok sam igrao, pa ja ne bih ni bio u ligi. Uništio bih je. Zbog mog temperamenta, stava…Nikada se nisam povlačio ni pred kim. Bio bih kao Šakil O Nil. Da i Šek je uništio na neki način NBA ligu. Toliko je bio dominatan.

KATEGORIJE