Maljković: Zovite Ivkovića, Pešića i Obradovića, rešiće sve probleme

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i četvorostruki klupski šampion Evrope, za “Sportski žurnal” je govorio o aktuelnom trenutku evropske košarke i problem koji je nastao između FIBA i Evrolige.

Maljković je istakao da postoje neke nelogičnosti I da je na njih ukazao i Patriku Baumanu, generalnom sekretaru FIBA, prilikom nedavnog susreta.

– Da li su jedni i drugi razgovarali sa trenerima? Evo neka sedne Bertomeu, koji kad dođe u Beograd večera kod mene, u mom stanu i Patrik Bauman, sa kojim sam odavno u dobrim odnosima. Neka po njihovom izboru pozovu četvoricu ili šestoricu trenera i tvrdim da će pronaći rešenje. Od tih šest, trojica trebalo da budu naši stručnjaci. Neka pozovu Ivkovića, Obradovića i Pešića, sa strane pronađu još trojicu pametnih, razumnih i sto posto će naći rešenje, siguran sam. Ali to nekome ne odgovara. Kome, ne znam, niti želim da ulazim u to i nagađam. Ne postoji mogućnost da se ne pronađe rešenje. Samo neka se nađu i razgovaraju.

Maljković smatra da će svi treneri imati istu poruku:

– Znam sigurno da bi rekli „ne možemo da izdržimo šest prozora, dva smo teško podnosili”. Do juče sam bio u tom poslu i znam kad mi ode pola tima da ništa ne mogu da uradim. U tim trenucima sam bio najskuplje plaćeni juniorski trener na svetu.

Ideja konstruktivnih razgovora među trenerima potiče iz iskustva koje je Maljković imao kao član Stručnog saveta.

– Dogovorom smo sve rešavali. Sećam se ranije da selektor pozove mog igrača i da mu kažem „on je dobar i zaslužuje da bude u reprezentaciji, ali kolegin igrač je mlađi dve godine i ima bolju perspektivu, pozovite njega”. Tako su naši treneri nekada radili u Stručnom savetu. Sada o tome nema govora, svako gura svoje, pa makar bilo loše za opšti interes. To više niko ne gleda.

Maljković je ponovio ono što je u košarkaškim krugovima mnogo puta moglo da se čuje u prethodnih dvadesetak godina.

– Da su Jugoslaviju u momentu pred rat vodili Kristančić, Nebojša, Raša… Bora je bio napolju, neću njega… Uglješa Uzelac, Vasil Turkupovski, ne bi bilo rata. Garantujem životom. I nisam jedini koji to misli. Pitajte Tanjevića isto će vam reći. Sve je stvar pameti. I ljubav je stvar pameti. Pamet je jedan od razloga zbog kojih se ide u crkvu.

KATEGORIJE