Ne u finalu, ali Srbija jeste pobedila Ameriku!

Srbija je pobedila Ameriku! Ne u finalu, kao što je ceo svet pre početka Svetskog prvenstva, mislio da će da bude. Ne ni u borbi za medalju. Već u razigravanju za plasman od petog do osmog mesta! Tako će Orlovi, u subotu igrati za utešno, peto mesto. Protivnik će biti bolji iz duela Češke i Poljske.

Amerikanci će se boriti za sedmo mesto. Što je njihov najlošiji plasman u istoriji. Ali, to je već njihov problem!

Ako je neko mislio da naši momci neće uspeti da pronađu motiv posle dva teška poraza, prevario se. To mu je bilo jasno već posle nekoliko napada na uakmici.

Tri trojke Bogdanovića, između prve i druge njegova asistencija za sjajno zakucavanje Milutinova… Tako je krenula Srbija protiv Amerike. Za 11:2, za prvi tajm-aut Grega Popovića već posle tri minuta igre.  Dodaćemo i da su dva – u najavi sjajna eli-upa – propala, ali jesu bila signal da je Srbija ušla u ovaj meč sa željom da se igra, ali i nadmeće, protiv velikog rivala.

Nije prošlo mnogo, kad je Bogdanović „stavio“ i četvrtu trojku! Lučić fauliran pri njegovom pokušaju, pa ubacio sva tri penala. Srbija vodi 17:5.

Dovoljan signal Popoviću da mora nešto da uradi. I – po prvi put na turniru u Kini u igru je poslao dvojicu centara. Da li je vredelo? Nije! Novi pokušaj za tri Lučića, novi faul Amerikanaca, nova tri poena sa penala. Prednost Srbije je rasla – 20:5.

Trojka Micića, pa i Jovića. Na nešto više od dva minuta pre prvog malog odmora Srbija je protiv SAD vodila 26:5! A onda i 29:7, posle nove trojke Micića, pa i 32:7 – posle, naravno, nove trojke. Ovog puta Bjelice!

Sa tim rezultatom se otišlo na prvi mali odmor.

Bilo bi naivno očekivati da Amerikanci neće reagovati. Jesu! Već u drugom periodu. Srbija više nije bila tako komotna u šutu, za sedam minuta ovog dela ubacila je samo šest poena… Dalji pad zaustavio je Nikola Milutinov koji je pokazao Popoviću koliko greši što ga još nije doveo u San Antonio, koji polaže prava na sjajnog centra.

Ipak, onih 25 sa prvog malog odmora, do velikog je postalo samo četiri (44:40)… Utakmica je dobijala potpuno drugačiji tok.

Sve dok Bogdanović opet nije podesio nišan. Njegova trojka – druga u trećem periodu – vratila je Srbiju na deset razlike (61:51). Igrao se 25. minut. Ali,Amerikanci su uzvratili sa dve trojke, ukupno 8:0. Nizvesnost je trajala.

Sve dok trenutka kada su naši momci trojkom Lučića otišli na deset razlike – 78:68, negde u 33. minutu, da bi posle sjajne rampe Bjelice, pa i zakucavanja Micića iz kontre – što je bila jedna od lepših akcija na ovom meču – otišli na 85:72.

Naravno, nije to garantovalo miran završetak. Ali deset razlike, na dva minuta pre kraja, posle polaganja sjajnog Bogdanovića za 91:81, pobeda Srbije je izgledala sve izvesnija. Dve trojke Amerikanaca unele su dozu drame, pa i to što je Bogdanović promašio jedno, od dva penala. Pred poslednjih 40 sekundi, bilo je 92:87. Na kraju ipak drame nije bilo – 94:89. Pobeda Srbije!

Srbija – SAD 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21)
Srbija: Birčević, Bjelica 8 (5 sk), Bogdanović 28 (4 sk, 6 as, 14-7 za tri), Gudurić, Jokić 9 (7 as), Jović 9 (4 as), Lučić 15 (3-3 za tri, 4 sk), Marjanović 8, Micić 10, Milutinov 7, Raduljica, Simonović.
SAD: Barns 22 (5 sk, 4 as), Braun 4, Heris 4, Lopez 2, Midlton 16 (6 sk), Mičel 9 (5 sk, 4 as), Plamli 2, Smart, Tejtum, Tarner 10 (5 sk), Volker 18 (4 sk, 8 as), Vajt 2.

FOTO: KSS

KATEGORIJE