Nemoj prvi da pobediš SAD, ako želiš zlato

Svi sanjaju da pobede Amerikance na velikom takmičenju… Ali, ako se pogleda statistika od 1992. kada je NBA igračima dozvoljeno da pomognu svojim reprezentacijama, vidi se da se nijednoj ekipi koja je prva trijumfovala nad nacionalnim timovima SAD, kasnije nije posrećilo i da osvoji to takmičenje.
Krenimo redom…
Na Svetskom prvenstvu 1998. koje su NBA igrači propustili zbog „lok auta“ Litvanija je slavila nad Amerikancima u grupnoj fazi (84:82). Potom je u borbi za finale Rusija bila bolja od čete tadašnjeg selektora Rudija Tomjanovića (66:64), ali je u finalu izgubila od SR Jugoslavije.
Četiri godine kasnije, takođe na Svetskom prvenstvu, u Indijanapolisu, prvi skalp nekoj NBA selekciji Amerikanaca uzela je Argentina u drugoj fazi (87:80). Međutim, SR Jugoslavija je kasnije, u četvrtfinalu ugasila šampionska nadanja NBA zvezda Džordža Karla (81:78), da bi u borbi za trofej bila bolja od pomenute Argentine. Na tom šampionatu SAD su izgubile još od Španije u meču za peto mesto (81:75).
Karlos Arojo, Edi Kasijano, Leri Ajuso i ostala družina iz Portorika su još u prvom kolu olimpijskog turnira 2004. pojasnili sunarodnicima iz SAD (Portoriko je teritorija SAD) da će teško stići do zlata (92:73), da bi ih koje kolo kasnije pobedila i Litvanija (94:90). Na kraju, američki san do trona je prekinula u polufinalu Argentina (89:81) koja je osvojila zlato.
Pobeda nad SAD (101:95) nije se pozlatila ni Grcima u polufinalu Svetskog prvenstva 2010. jer su izgubili u finalu od Španije. Kao Grci, slično su prošli i Francuzi na Mundobasketu 2019. Pobedili su Amerikance u četvrtfinalu (89:79), ali nisu preskočili Argentince u polufinalu, pa su stigli tek do bronzane medalje trijumfom  nad Australijom.
Srbija je u razigravanju od 5. do 8. mesta nanela poraz SAD (94:89), čime je postala tek druga zemlja (ako se računa nasleđe SRJ) koja je na velikim takmičenjima pobedila američke „timove snova“, ako oni zaista postoje u realnosti, posle onog prvog, čini se i jedinog, iz 1992.
FOTO: FIBA

KATEGORIJE