Orlići otputovali na Evrobasket, Jovanović ne beži od uloge favorita

Mlada reprezentacija Srbije – igrači rođeni 1998. i mlađi – otputovala je u Nemačku (Hemnic), gde će od 14. do 22. jula učestvovati na Evropskom prvenstvu. Tim koji sa klupe vodi trener Vlada Jovanović, igraće u D grupi sa selekcijama Italije, Islanda i Švedske.

Pre priče o onome što sledi, Jovanović se osvrnuo na pripremni period, tokom koga su Orlići učestvovali na turniru „Turgut Atakol” i osvojili ga.
– Pripreme možemo podeliti na dva dela. Prvi je obavljen na Zlatiboru, a drugi u Vršcu koji je bio prekinut zbog turnira u Turskoj. Ako se izuzmu stvari na koje nismo mogli da utičemo, sitne povrede i to što zbog klupskih obaveza svi igrači nisu mogli da dođu na početak priprema, stručni štab i ja lično smo prezadovljni urađenim u prethodnom periodu – jasan je Jovanović.

Glavna provera bio je upravo taj turnir u Istanbulu.
– Radi se o veoma specifičnom turniru, gde se u pet dana igra isto toliko jakih utakmica, što nije slučaj na Evropskom prvenstvu. Zato smo se još pre odlaska u Istanbul prosto programirali minutažu igračima, dogovorili se da niko ne bude na parketu više od 20 minuta. Možda je to uzrok padovima i oscilacijama na nekim utakmicama, ali bilo je i veoma dobrih momenata. Zato nam preostaje da do početka Šampionata ispravimo uočene nedostatke, zategnemo još neke stavri u igri i spremno dočekamo premijerni meč.

Srbija na Šampionatu u Nemačkoj startuje protiv Islanda – subota od 18 časova. I nije samo u tom duelu favorit, već je u krugu ekipa koje pretenduju na najviši plasman na čitavom Šampionatu. Od te uloge ne beži ni Jovanović.
– Ima bar pet-šest selekcija koje imaju iste želje i ambicije. Naša je obaveza da najbolji način reprezentujemo srpsku košarku i borimo se za najviši plasman. Sistem takmičenja je specifičan, jer posle tri utakmice u grupi, sledi eliminacioma faza. Meč osmine finala bez obzira na protivnika može biti veoma opasan. Idemo korak po korak, od utakmice do utakmice. Lično bio bih prezadovljan da igrači prezentuju na Šampionatu ono što su radili na treninzima, kako su se bodrili, ponašali na pripremama. To bi bio važan preduslov za ispunjenje naših ciljeva – zaključio je Jovanović.

Tim za Evropsko prvenstvo
Srbiju će na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj predstavljati sledećih 12 igrača: Boriša Simanić, Novak Musić, Andrija Marjanović, Vuk Vulikić, Miloš Glišić, Dušan Beslać, Aleksandar Aranitović, Stefan Momirov, Stefan Đorđević, Aleksa Radanov, Aleksa Stepanović i Tadija Tadić.
Uz selektora Vladu Jovanovića, u stručnom štabu su još Vladimir Zlatanović i Dušan Stojkov, pomoćni treneri, Feđa Stojanović, kondicioni trener, Momčilo Radojičić, fizioterapeut i Đorđe Jovičić, tim menadžer.

Raspored
A grupa – prvo kolo (14. jul): Velika Britanija – Turska u 15,45, Litvanija – Crna Gora u 18. Drugo kolo (15. jul): Crna Gora – Velika Britanija u 13,30, Turska – Litvanija u 18. Treće kolo (16. jul): Crna Gora – Turska u 13,30, Velika Britanija – Litvanija u 20,15.

B grupa – prvo kolo (14. jul): Ukrajina – Španija u 13,30, Francuska – Hrvatska u 20,15. Drugo kolo (15. jul): Hrvatska – Ukrajina u 15,45, Španija – Francuska u 15,45. Treće kolo (16. jul): Ukrajina – Francuska u 13,30, Hrvatska – Španija u 18.

C grupa – prvo kolo (14. jul): Rumunija – Grčka u 15,45, Nemačka – Izrael u 20,15. Drugo kolo (15. jul): Izrael – Rumunija u 18, Grčka – Nemačka u 20,15. Treće kolo (16. jul): Izrael – Grčka u 18, Rumunija – Nemačka u 20,15.

D grupa – prvo kolo (14. jul): Italija – Švedska u 13,30, Island – Srbija u 18. Drugo kolo (15. jul): Švedska – Island u 13,30, Srbija – Italija u 20,15. Treće kolo (16. jul): Island – Italija u 15,45, Švedska – Srbija u 15,45.

FOTO: tbf.org.tr

KATEGORIJE