“Orlovi” pokupili zlatni pelcer

Reprezentaciji Srbije priređen je nesvakidašnji ispraćaj u Tursku, na Evropsko prvenstvo. Dvanaest igrača koje će Aleksandar Đorđević povesti na jubilarni 40. šampionat Starog kontinenta – kao i dvojica prekobrojnih, koji će biti određeni na treningu u utorak – u prostorijama poslovnog kluba “Privrednik” imali su priliku da se vrate unazad i da još jednom svojim očima vide slavni put kojim su koračale brojne košarkaške legende ove države.

Povod su bila dva zlatna jubileja –  20 godina od osvajanja trona na EP u Barseloni i 40 godina od trijumfa u Liježu.

Naša košarka ima prebogatu istoriju. Imamo u riznici 18 medalja od čega osam zlata na EP. Veliki igrači su bili u reprezentacii pre 40 godina. I sada je tu i nekoliko nas iz tima od pre 20 godina, da poželimo sreću Saletu Đorđeviću i reprezentativcima. Nadam se da ćemo još imati povoda za slavlja, naveo je as generacije “plavih” iz 1997. godine i predsednik KSS Predrag Saša Danilović.

Član čuvene reprezentacije koja je u Liježu uspela da se popne na krov Evrope, Žarko Varajić, prisetio se onih bez kojih ne bi postojala moderna srpska košarka:

Kažu da je uspeh privilegija za mudre i pametne kada ovladaju veštinama. Pripadao sam, na moju veliku sreću, generaciji svetskih velikana, koji su ređali uspehe kao na traci, objasnio je Varajić koga je 1977. godine sa klupe vodio Aca Nikolić uz asistenciju Bogdana Tanjevića.

O tome kakav su uticaj na kasnije generacije imali Dragan Kićanović, Vinko Jelovac, Duje Krstulović, Željko Jerkov, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić, Joško Papić i Ante Đogić, govorio je i čovek koji je 1997. vodio šampione Evrope – Željko Obradović.

Generacija iz Liježa uticala je na nas da radimo sa još većim entuzijazmom. I sada, pred novi Evrobasket, obraćam se sadašnjim reprezentativcima. Kao i uvek tu su povrede, problemi… Ali, vi ste najbolje što ova zemlja ima u košarci i tako morate da se ponašate. Nikada nije bilo lako i neće biti lako, ali treba da odete tamo sa idejom da će ako budete složni i pružite sve od sebe, to biti dovoljno. Želim vam sve najbolje, prozborio je najtrofejniji trener u istoriji Evrolige.

I sadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević, nije propustio priliku da oda počast onima zbog kojih se uopšte i latio košarkaške lopte. Sale je bio član tima koji je stigao do zlata u Barseloni uz Danilovića, ali i Dejana Bodirogu, Zorana Savića, Željka Rebraču, Dejana Tomaševića, Sašu Obradovića, Nikolu Lončara, Miroslava Berića, Milenka Topića, Nikolu Bulatovića i Miroslava Radoševića.

Kada su Kića i Moka (Dragan Kićanović i Zoran Slavnić) odigrali odbojku odlučio sam da postanem reprezentativac. Veliki detalj dva košarkaška šmekera, usadili su mi ono što sam kao igrač i selektor dao ovoj zemlji. Daleka 1977. nas obavezuje da sve te ljude ne zovemo bivšim, nego stalnim šampionima. Mi smo pozajmili vaš dres, a nismo ga nasledili. I moramo da vratimo još bolje nego što smo pozajmili. Hvala i igračima koje sada treniram. Nihov odnos prema radu i dresu je za svaki primer. Ponoviću ono što je rekao Željko, samo neka daju sve od sebe i biće dovoljno. Znamo koliko su želje uložili, a 12 igrača koji budu igrali biće 12 najboljih u ovom trenutku. Znamo da ćemo uraditi sve da dođemo do medalje na EP, nadahnuto je govorio Đorđević.

 

 

KATEGORIJE