Petoroka u Kini već izvadila vizu za Tokio

Iran i Nigerija se sa Svetskog kupa vraćaju kući bez medalje, ali sa obavljenim primarnim poslom – vizom za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Australija će igrati u četvrtfinalu, ali je i ona u Kini obezbedila plasman na Igre .
Prema pravilima FIBA, uz domaćina Japan, učesnike sledećih Olimpijskih igara činiće po dve reprezentacije i Amerike i Evrope, jedna iz Afrike, Azije i Okeanije koje naprave najbolji rezultat na Svetskom kupu u Kini “unutar” kontinenta.

Tako je Nigerija sa učinkom od 3-2 i koš razlikom 435:381, prestigla Tunis koji je imao isti skor ali slabiju koš razliku (377:386). Na drugoj strani i Iran je imao isti učinak kao Kina, od dve pobede i tri poraza, ali je zahvaljujući koš razlici (379:372) bio bolji od rivala (355:365) u trci za Japan.

Što se Okeanije tiče, Australija je još prilikom plasmana u drugu fazu, s obzirom na to da je Novi Zeland razigravao od 17. do 32. mesta, ušla u avion za Tokijo.

Slika je jasna i kada su u pitanju Amerika. Argentina i SAD su plasmanom u četvrtfinale dobile direktne ulaznice za Tokio.

Za dve olimpijske vize iz Evrope konkurišu Srbija, Španija, Poljska, Francuska i Češka i ako se pogleda raspored četvrtfinala, nameće se razmišljanje da bi Srbija pobedom nad Argentinom, u slučaju da SAD pobede Francusku, a Asutralija Češku, samim plasmanom u polufinale mogla  da obezbedi let za Tokio.

Poslednja četiri učesnika OI u Japanu biće poznata sledeće godine posle kvalifikacionih turnira.

KATEGORIJE