Planirali smo ostanak u KLS, a stigli smo do Superlige

Uoči početka sezone Vladimir Lučić, trener Slobode iz Užica, izneo je očekivanja, prognoze i ciljeve. Devet meseci kasnije, došlo je vreme da se napravi retrospektiva.

– Prezadovoljan sam sezonom, prvom posle povratka u KLS. Prvobitni cilj nam je bio, kao što sam najavio, da idemo polako, za početak da izborimo opstanak i budemo standardni učesnici Prve lige. Odmah smo napravili iskorak i ušli u Superligu – kaže Lučić za „Basketball sphere“.

Ne krije da je bilo dosta oscilacija tokom godine.

– Turbulentna sezona, sa mnogo promena u sastavu i rezultatskih uspona i padova, od pet vezanih pobeda do pet vezanih poraza. Kada pričam o tome, pre svega mislim o strancima koji su čista lutrija.  Počeli smo sa Trejsijem Ambramsom i odmah smo videli da se nije uklopio na pravi način. Tražili smo drugog, doveli Markusa Loveta, ali smo i tu imali problem. Pomogao nam je da dobijemo i Novi Pazar, pa je hteo da promeni sredinu i počeo je da igra samo za ličnu statistiku. Doveli smo pod upitnik plasman u Superligu, morali smo da ga suspendujemo i praktično bez plejmejkera obezbedimo nastavak takmičenja.

To je značilo i deset novih utakmica, zabeležene su dve pobede.

– Kada smo obezbedili Superligu, u razgovoru sa ljudima iz Uprave smo odlučili da to iskoristimo na pravi način. Promenili smo koncept i dodatno podmladili tim. Danilo Krstić i Aleksa Ćubić, momci iz Užica koji su 2000. odnosno 1999. godište. Pa smo doveli Tadiju Tadića iz zemunske Mladosti koji je takođe ’99 godište, Dimitrije Nikolić je dve godine stariji, praktično smo sa momcima od oko 20-tak godina ušli u Superligu. Naravno, ne smem da zaboravim Nikolu Otaševića koji je završio karijeru. Rezultatski gledano, možda je mogla da se ostvari još neki trijumf, poput meča sa Dinamikom u Užicu kada smo imali i napad za pobedu. Ipak, smatam da je ovako dobro. Momci su dobili iskustvo, minutažu, odigrali sasvim korektno, eto iz svega toga je izašao i poziv koji je Ćubić dobio za juniorsku reprezentaciju.

U grupi B su bili i timovi iz ABA lige, Partizan i Mega.

– Nismo imali šanse protiv njih. Razlika je prevelika u skoro svim segmentima. Naravno, mi smo se potrudili da se suprostavimo koliko možemo i siguran sam da će to biti veliko iskustvo za mladu ekipu.

Postoje već i neki planovi za narednu sezonu.

– Igrači koji su dovedeni za Superligu su pod ugovorom na dve-tri godine. Neće se tim previše menjati. Biće nekih malih promena naravno, dovešćemo par pojačanja, ali će fokus biti na razvijanju mladih.

U prethodnom intervjuu je jedna od ciljeva bilo učešće u ABA 2 ligi, ostaje da se vidi hoće li to biti moguće.

– Prerano je za priču o tome sada. Ne zna se još ni stanje oko budžeta, pojačanja. Ono što se zna jeste da ćemo početi da treniramo sa nekim novim klincima do 1. jula. Da vidimo da li među njima možda možemo da nađemo još nekog igrača. Naš prvi cilj je stabilizacija kluba i postavljanje zdravog osnova – zaključuje Lučić.

KATEGORIJE