Popović: Nisu ovo Spursi ili Lejkersi, ovo je Amerika!

U avion koji je leteo za Australiju ukrcali su se igrači koji nisu imali rezervisana mesta. Da je neko unapred stavljao papiriće sa imenima na “fotelje” na ovom letu, verovatno bi Kajl Kuzma morao da skloni nalepnicu na kojoj piše Entoni Dejvis da bi seo, Donovan Mičel bi morao da pomeri rezervaciju za Džejmsa Hardena, Džejlen Braun bi možda za uspomenu sačuvao papirić na kojem piše “Demjan Lilard”…

S obzirom na brojne otkaze najvećih superstarova NBA lige, stručni štab je znao da se novim momcima, koji nikada nisu igrali zajedno, mora prići na drugačiji način. Greg Popović, najveći majstor svog posla, znao je da se taktika menja. O tome piše i “FOX Sports”.

– Ovo je potpuno novi tim, tako da mora da se krene od početka, nema preskakanja stepenika. Za početak moraju ljudi da se upoznaju za kratko vreme – objasnio je Popović, selektor Sjedinjenih Američkih Država koje se trenutno nalaze u Australiji gde će igrati protiv Bumersa u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo.

Slavni stručnjak je pripreme započeo nametnuvši svima razmišljanje koje je preneo Džej Rajt, jedan od njegovih asistenata i jedan od najcenjenijih koledž trenera kao stručnjak na klupi Vilanove.

– Nije ovo San Antonio, nisu Lejkersi. Ovo je SAD – poručio je Popović a seća se Rajt. – Tražio je takav pristup od svih i oni su reagovali sjajno.

Kemba Voker, jedan od dvojice Ol star igrača u ovom sastavu i nekadašnja zvezda Konektikata, ambijent je opisao kao život u koledž timu.

– Sve radimo zajedno, trudimo se da budemo svi na okupu što više. Mnogo timova na Svetskom prvenstvu zajedno igraju godinama, a mi smo nova grupa igrača. Ali, sjajno se slažemo, kao da smo duže vreme na okupu. Znamo važnost toga što nam na dresu piše USA. Nije važno ko postigne koliko poena, ko šutira. Mnogo je zabavno.

Popovićeve zajedničke večere u San Antoniju su već legendaran način za zbližavanje. Slično se dešava i sada sa reprezentacijom.

– Zbližiš se sa nekim, a svi znamo da u timskom sportu, ako osećaš odgovornost prema nekome, ako brineš za nekoga, ako voliš nekoga – sve je bolje. Različita iskustva, različite kulture, čine bolji tim – objasnio je Pop koji je učinio da igrači koji nikada nisu bili deo zajedničkih timova funkcionišu kao jedan.

To je, uz suvi kvalitet mladih NBA zvezda, jedna od najvećih snaga ovog tima. Tima koji je, nema dileme, najveći favorit za zlato na Svetskom prvenstvu.

KATEGORIJE