SRBI NA KROVU EVROPE

Juniori Srbije popeli su se sinoć u Bratislavi na krov Evrope. Ekipa koju vodi Vlade Jovanović u finalnom okršaju šampionata Starog kontinenta savladala je favorizovane Špance  – 74:62. Revanširali su se tako Srbi „furiji“ za poraz u prvom kolu i još jednom potvrdili tezu da je teško pobediti istog rivala dva puta na jednom šampionatu.

„Orlići“ su našoj zemlji doneli prvu medalju u mlađim kategorijama od 2015. godine. Prethodno zlatno odličje u juniorskoj konkurenciji osvojeno je takođe pod komandom Jovanovića, i to 2009. godine u Mecu. Posebnu pažnju skrenuo je Nikola Mišković koji je izabran u idealnu petorku prvenstva i proglašen za MVP.

Po onome što su prikazali na startu finalne utakmice, nije delovalo kao da će se srpska nacija radovati trofeju. Španci su bili sigurniji i precizniji u napadu, a Srbiji u tim trenucima nije mogla da pomogne ni velika podrška sa tribina… Već početkom druge četvrtine rivali su imali dvocifrenu prednost – 22:11. Ipak, do odlaska na odmor srpske nade su se vratile u igru i smanjile na pola koša razlike.

Pauza od deset minuta pomogla je „orlićima“ da saberu misli i shvate da imaju još jedno poluvreme da pokažu talenat koji ih je krasio tokom prvenstva. Motore je upalio sjajni Nikola Mišković, koji je bio nezaustavljiv za protivnika. Pecarski je počeo da gospodari ispod obručeva, a Uskoković da pogađa trojke iz nemogućih pozicija. Kada im se pridružio i Momirov, igra Španije se potpuno srušila.

Do tada sigurna i mirna ruka rivala, počela je da drhti, a za to je bila zaslužna i sve čvršća odbrana Srbije, koja je bila rezultat velike želje Jovanovićevih momaka… Došli su naši do prednosti od plus 18 – 68:50 i slavlje je polako već tada moglo da počne. Španci su serijom 10:0 pokušali da zaprete, ali je bilo kasno. Pre poslednjeg zvuka sirene u hali je odzvanjalo: „Šampioni, šampioni“. Igrači rođeni 1999. godine i kasnije napravili su sjajnu uvertiru za Evropsko prvenstvo seniora. Neka ovo bude samo prvo slavlje u nizu košarkaške nacije…

ŠPANIJA – SRBIJA 62:74

Po četvrtinama: 18:11, 11:17, 11:21, 22:25.

Dvorana: „Hant Arena“ u Bratislavi.

Gledalaca: 1.000.

Sudije: Anastopulos (Grčka), Kozlovskis (Letonija), Maestre (Francuska).

ŠPANIJA: Kuevas 6 (7as), M. Gonzales 4 (5sk), Ibanjez, Karasko 3, Puerto 2 (5sk), Buskets 2, Para 10, Ehigitor 8 (5sk), Martinez 23 (7sk), Molins 2, Parado 2, E. Gonzales.

SRBIJA: Mišković 23 (4sk), Koprivica, Momirov 12 (9sk), Uskoković 12 (3sk, 3as), Vulikić 3, Petrušev, Marjanović 2, Tadić 5, Petrović, Pecarski 14 (11sk), Šarenac, Matić 3.

KATEGORIJE