Stjuart ambasadorka WNBA

Najkvalitetnija ženska liga na svetu, WNBA, trenutno ne izdvaja najviše novca za plate igračica, ali koliko je ispred u odnosu na ostala takmičenja pokazuje i primer Briane Stjuart. Najbolja igračica na planeti, koja je prošle jeseni dovela Sijetl Storm do WNBA titule, ujedno prigrabivši dva najvrednija priznanja – MVP lige i MVP finala, igrajući za Dinamo Kursk u finalu Evrolige pokidala je Ahilovu tetivu, zbog čega će propustiti celu sezonu u Americi.

S obzirom na to da je povreda zadobijena van WNBA terena, uprava Sijetla je, prema pravilima, morala da suspenduje njen ugovor za ovu sezonu. Ipak, Briana koja je prošle godine vodila SAD do zlata na Svetskom prevsntvu gde je takođe izabrana za MVP, neće ostati bez primanja tokom ove WNBA sezone. Liga je odlučila da je proglasi za svog ambasadora, a zauzvrat će joj uplatiti 65.000 dolara, što je visina njene  plate u Sijetlu.

Inače, od prošle godine, kada je Unija igračica (WNBPA) odlučila da izađe i kolektivnog ugovora na kraju tek započete sezone, vode se pregovori oko novog, po kome bi se plate značajno podigle kako košarkašice tokom pauze u SAD ne bi morale da odlaze u Evropu i Aziju i tamo zarađuju daleko veći novac, ali ujedno se, kao i Stjuart, izlažu dodatnom riziku od povreda.

KATEGORIJE