Stojaković veruje u Srbiju: Mogu daleko da doguraju u Kini

Kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima? Odgovor zna Pedja Stojaković. Čovek koji je bio jedan od najboljih igrača Jugoslavije u pohodu na titulu u Indijanapolisu 2002. godine.

– Način na koji smo igrali je bio veoma dobar. Imali smo veoma jaku odbranu, efikasan napad. Odličan posao smo radili na obe strane terena. Nije bilo lako osvojiti tu titulu, ali uz upornost, fokus i naporan rad smo uspeli. Radili smo jako na pripremama, pobedili neke mečeve, ušli u dobar ritam i znali smo da možemo daleko da doguramo – priseća se Stojaković u razgovoru za sajt “FIBA”.

Svi se dobro sećaju finalne utakmice sa Argentincima.

– Njihova defanziva je bila veoma čvrsta i intenzivna. Igraju sa mnogo srčanosti i ponosa, takve timove je uvek najteže dobiti. Fabrisio Oberto je imao fenomenalan meč, praktično je nosio ekipu. Morali smo da igramo produžetke, da ih gurnemo do krajnjih granica i da na kraju slavimo. Još pamtim poslednji zvuk sirene i taj osećaj olakšanja. Momenat sreće, bilo je veoma emotivno.

Od tada je prošlo 17 godina, a mnogi se nadaju da bi sadašnja ekipa mogla da napravi nešto veliko.

– Dopada mi se talenat i hemija u nacionalnom timu. Ima mnogo talentovanih momaka i jedva čekam da ih vidim u Kini. Smatram da imaju razloga da budu ambiciozni posle svega što su učinili u prethodnih nekoliko godina.

Srbija će igrati u grupi sa Italijom, Angolom i Filipinima.

– Sa momcima poput Bogdanovića, Bjelice, Jokića, Teodosića i ostalima može daleko da se dogura i da se donese nešto kući. Jedan su od najboljih timova na svetu i imaće sjajno leto.

Dao je i svoje viđenje predstojećeg Svetskog kupa.

– Biće zanimljivo i interesantno, ima mnogo timova koji mogu da dođu do završnice i da se bore za medalje. Ekipe poput Francuske, Kanade, Litvanije, ali tu su Australija, Španija, svi oni mogu do prva tri mesta u Kini. Naravno, tu je takmičarski duh koji je na sve većem nivou. Nema više lakih utakmica i svi će morati da se bore. Favoriti će morati da budu oprezni i da protiv svakoga igraju sa visokim intenzitetom kako se ne bi događala iznenađenja – zaključio je Stojaković.

KATEGORIJE