TANJEVIĆ: FIBA NAS NE RAZUME

Povrede nisu mogle da zaobiđu ni reprezentaciju Crnu Gore. Posle Petra Popovića, Milka Bjelice i Vladimira Dašića, koji su ranije potkazali na Evrobasketu neće biti ni Nemanje Radovića.

– Postajala je nada, ali Nemanja ipak neće moći da nam pomogne. Vremena je sve manje a samim tim i prostora za čekanje. Kao što sam rekao, na Evropskom prvenstvu mi trebaju potpuno spremni momci, koji su kadri stići, uteći i na strašnom mestu postojati rekao je selektor Bogdan Tanjević za podgoričke “Vijesti” uoči odlaska  za Tuluz u kom će od petka do nedelje igrati sa Italijom, Francuskom i Belgijom.

Iz Tuluza “crveni” lete direktno u Istanbul, gdje će prvo trenirati i igrati sa sa Turskom, zatim 25. avgusta će se sastati sa Ukrajinom, a dan kasnije opet sa domaćinom.

– Čeka nas veoma jak turnir u Francuskoj i onda još tri utakmice u Istanbulu. Poslije toga ćemo doći samo da preperemo stvari i idemo na Evropski šampionat

Tanjević  poručuje da rezultat u pripremnim mečevima nije važan.

– Jače provjere od ovih koje smo imali u Beogradu, i onih koje nas čekaju u Francuskoj i Turskoj, nismo mogli da imamo. Nastojaćemo da pobedimo neku utakmicu, ali nije to cilj, već da se ekipa pripremi da što bolje odigra mečeve koji se igraju za bodove. U Beogradu smo odigrali dva pristojna susreta, ali mislim da možemo bolje. Ima mnogo stvari da se dotera i popravi, da se unapredi forma i tima i pojedinaca.

Za razliku od Crne Gore, rival iz grupe Hrvatska niže pobede u pripremama.

– Hrvatska uvek spada u velesile, koje s punim pravom atakuju na medalje i svako prvenstvo počinje sa istom ambicijom. I ovog puta će biti tako, ali se ne bojim te utakmice. Bićemo dobar protivnik Hrvatima i borićemo se za pobedu. Počeli su sjajno, a mi po običaju imamo malo “štucanja”. Više volim da forma dođe oko 1. septembra, a ne da je sada imamo. Kada se tim „natovari” velikim radom, to polako izlazi, a kada se kraće trenira, onda se brže dođe i do forme, ali ju je teško držati na takmičenju koje traje dugo. Opasnost je da krene dole, a kada se to desi nema vremena da krene ka gore

Na spisku je sada 14 imena, a samo je 12 mesat u avionu za Rumuniju gde će Crna Gora igrati mečeve prve faze.

– Sada mi je ovo noćna mora, kao svakom treneru. Pa devet godina se borim „kao konj” da privolim FIBA da dozvoli reprezentacijama da idu sa 14 igrača na prvenstva. Iz neobjašnjivih razloga nemamo na to pravo. Pre neki dan sam poslao poruku drugu koji radi u FIBA kako je Saša Đorđević jako srećan što su mu se nekoliko igrača povredilo i da se nada da će još dvojica do 1. septembra, kako bi znao kojih 12 će da ide. Kome to nije dobra poruka, a taj odlučuje? Besmisleno je da na takmičenju gde imaš devet utakmica nemaš pravo da zameniš povređenog igrača. To pismo sam prvi put poslao FIBA 2006. godine, kada sam sa Turskom završio Svetsko prvenstvo sa devet igrača. Ne daju – ljutit je Tanjević.

KATEGORIJE